Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Socialstyrelsen kritiseras för sen självmordsstatistik

Publicerad: 7 september 2018, 06:59

Alfred Skogberg, generalsekreterare Suicide Zero. Foto: Suicide Zero

I år kommer det att ta tio månader för Socialstyrelsen att ta fram statistiken över hur många som tog sitt liv förra året. Vilket kommer att påverka bevakningen negativt, enligt organisationen Suicide Zero.


På måndag 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen som uppmärksammar självmord. Då brukar organisationen Suicide Zero presentera statistik över hur många som tog livet av sig i Sverige föregående år. Men i år har inte Socialstyrelsen kunnat ta fram den statistiken.

– Socialstyrelsen har inte gjort sitt jobb och därför kommer inte vi att kunna presentera siffrorna på vår stora dag på måndag, säger organisationens generalsekreterare Alfred Skogberg.

Tror du att det påverkar mediebevakningen också?

– Ja. Absolut, tidningarna vill ju ha så färsk statistik som möjligt, nu kommer siffrorna från förra året efter 10 månader, hur aktuellt känns det då?

Enligt Alfred Skogberg är statistiken extra viktig när det gäller självmord eftersom ämnet är tabubelagt, och media undviker att skriva om enskilda självmord.

– Det är tabubelagt och inte prioriterat av myndigheter, det finns mycket rädsla och okunskap och journalister drar sig också för att ta i ämnet och därför fortsätter de här fruktansvärda tragedierna att utspela sig fyra gånger om dagen året runt.

Enligt Socialstyrelsen är anledningen till förseningen att myndigheten med kort varsel tvingades ta hem datainsamlingen från ett externt företag som skötte skanningen av dödsorsaksintygen. Statistiken kommer därför att bli färdig i slutet av oktober i år.

Alfred Skogberg efterlyser betydligt tätare statistik än idag.

– Vi skulle vilja ha preliminär statistik varje månad, och en helt korrekt statistik en eller två månader efter årsskiftet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.