Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Snårig juridik – Aftonbladet har inte fått rapport från Althin än

Publicerad: 10 Augusti 2006, 12:44

Än är det inte klart om Aftonbladet kan - och vill - stämma den bluffande reportern Bjørn Benkow. Även om något liknande inte prövats här i Sverige tidigare, så har advokat Peter Althin inte avfört frågan än. Inom några dagar rapporterar han till Aftonbladets ledning.


Aftonbladet bestämde sig i söndags för att undersöka möjligheterna att stämma den norske reportern Bjørn Benkow när han erkände att de intervjuer han sålt till tidningen inte var gjorda på det sätt han uppgett.
Det starka svenska meddelarskyddet begränsar möjligheten att till exempel driva bedrägerimål vad gäller publicerat material här. Men Peter Althin håller det fortfarande öppet med en rättssak:
– Ärendet har många bottnar rent juridiskt: vilken typ av brottsligt förfarande det handlar om, vilket forum, och så vidare.
Om den svenska lagstiftningen gör det svårt här, kan det svagare norska meddelarskyddet spela roll?
– Det kan det.
Aftonbladets Olof Brundin räknade i måndags med en snabb utredning. Men komplexiteten har gjort att det tagit tid.
– Jag rapporterar imorgon eller på måndag till Aftonbladets ledning, säger Peter Althin. De får avgöra om de vill gå vidare. Vill de inte det blir det enkelt.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.