Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Snabba puckar med Foppabilaga

Publicerad: 15 Februari 2011, 08:41

Redan dagen efter Peter Forsbergs tårfyllda farväl till hockeyn levererade Örnsköldsviks Allehanda en tolvsidig Foppabilaga. Vi gjorde som tv-kockarna och förberedde en hel del, säger tidningens chefredaktör Jimmie Näslund.


Redan för drygt en månad sedan började sportredaktionen på ÖA att förbereda en Foppabilaga. Hockeygiganten förberedde ytterligare en comeback men redaktionen hade på känn att det kanske inte skulle fungera.

Det kändes tveksamt att han skulle kunna komma tillbaka. Vi anade att det här skulle komma så vi tog fram arkivbilder och sammanställde hans långa karriär, gjorde själva grundarbetet, berättar Jimmie Näslund.

Från början var det tänkt att nyheten om Foppas farväl till hockeyn skulle löpa över åtta sidor i papperstidningen. Sju sidor var i princip redan klara när nyheten om avslutet kom i måndags. Eftersom beskedet kom så tätt inpå comebacken valde man att göra en 12-sidig bilaga istället.

Det fanns en nyhetsdos i beskedet. Vi snickrade om lite bland sidorna och la en stor bild från Denver över första och sista sidan. Vi la till en krönika, en text från presskonferensen och kommentarer och reaktioner från kollegor och vänner.

Under gårdagen lade Allehanda mycket krut på att vara nyhetsledande  på webben. Extra reportrar sattes in och responsen från läsarna på webben fick en sida i bilagan.

Hur många reportrar var inblandade i arbetet med själva bilagan?

Grundjobbet med bilagan gjordes av tre, fyra reportrar på sporten. Nattchefen satt ett dagskift och redigerade sidorna. I går jobbade en redaktör och en dagredaktör med att sy ihop det grafiska. På skrivsidan sköttes jobbet av två sportkillar.

Är du nöjd med utfallet?

Absolut. Jag är jättenöjd. Visst, det finns ett och annat korrfel och någon bildtext som kanske skulle ha varit annorlunda men tittar man i stort är jag jättenöjd.

Hur kommer ni att bevaka Foppa framöver?

Vi ska samla ihop oss och försöka hitta en ny ingång. I vilken form vet jag inte än. Men visst finns det mycket att berätta om livet efter hockeyn.

Under de här aktiva åren, har Foppa haft ett extra gott öga till sin gamla hemtidning?

Vi har verkligen inte haft någon gräddfil utan fått jaga honom på samma sätt som alla andra. Vi har varit över till USA mellan tre och fem gånger under hans karriär. Då har vår väg kanske varit lite enklare.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.