Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SN ger en bild av nya fotolagen

Publicerad: 25 Januari 2012, 09:31

Med en stor tom bildruta på dagens förstasida vill Södermanlands Nyheter visa upp konsekvenserna av den nya fotolagen som kan antas i vår.


Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

Om den nya fotolagen går igenom begår alla fotograf, proffs som amatörer, brottsliga handlingar om de tar en bild som kränker den personliga integriteten.

Vi vill uppmärksamma den diskussion som pågår runt lagförslaget och hur det påverkar alla. Inte bara oss journalister, säger Södermanlands Nyheters chefredaktör Göran Carstorp.

Det gör tidningen genom att ha en stor tom bildruta på dagens förstasida (men med bildbyline) och ett uppslag i tidningen där man tar upp konsekvenser av det nya lagförslaget. Går det igenom kommer det att påverka fotografernas arbete. I dag är det publiceringen av bilden som kan leda till komplikationer, inte att man tar den. Något som kan begränsa inte minst inflödet av bilder tagna av allmänheten.

Vilket är extra olyckligt då vi blir mer och mer beroende av läsarbilder, säger Göran Carstorp.

Lagförslaget har sin grund i att Högsta domstolen vill få till en förändring av lagstiftningen då personer som smygfilmat andra inte kunnat dömas för detta. Det handlar till exempel om någon som smygfilmat sin före detta flickvän i sängen med sin nya pojkvän och en styvpappa som tagit smygbilder på sina nakna styvbarn. Bilder som sedan i vissa fall spridits i social medier.

Vilket är något lagstiftarna borde lägga ner sin energi på att förhindra menar Göran Carstorp:

De borde ta itu med de verkligt svåra frågorna i stället.

På Södermanlands Nyheter förekommer det regelbundet diskussioner kring bilder, vilka som går publicera och inte, enligt Göran Carstorp.

Till exempel ungdomar engagerade i högerextrema kretsar. När de gör något offentligt och vi tar bilder på det, är det kränkande?

Eller när vi får bilder från polis eller butiksinnehavare när det begåtts inbrott, är det kränkande?

I kväll ska frågan debatteras i Nyköping. Pressfotografernas förbund arrangerar möte. På scen bland annat TU:s vd Jeanette Gustafsdotter, SN:s politiska redaktör Olof Jonmyren och ett antal lokala politiker.

Tror du det kommer mycket folk?

Jag vet verkligen inte. Men det ska bli intressant att se, det blir en liten temperaturmätning på hur viktig folk tycker den här frågan är.

Har många hört av sig och frågat om ettan?

Faktiskt inte. Det har inte varit någon reaktion ännu. Men det kan också bero på att de förstått budskapet.

Vad är en kränkande bild?

SN låter läsarna fundera:

Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.