Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SN-avtal om upphovsrätt med egen vetolösning

Publicerad: 26 Maj 2008, 06:37

Efter åtta månaders förhandlingar fick Södermanlands Nyheter för en tid sedan ett upphovsrättsavtal. Det är i väsentliga delar identiskt med de avtal som koncernsystrarna Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren slutit, men skiljer sig när det gäller utgivarens absoluta vetorätt.


Avtalet ger förutsättningar för att utveckla samarbetet mellan tidningarna i inom EK-koncernen.

– Vi har hittat en egen lösning när det gäller vetorätten, som är ett sätt att stimulera medarbetarna att ta ansvar för det som de producerar, säger SN:s chefredaktör Göran Carstorp.
En reporter har möjlighet att neka vidareförsäljning av hänsyn till en intervjuad person.

Skulle man inte bli överens tillsätts en grupp om tre från ledning och tre från journalistklubben som tar sig an tvisten.
Ersättningen  är beroende av hur många avtal som säljs, med en ytterligare ersättningsnivå inskriven vid 25 sålda avtal.

– Vi är till freds med avtalet, säger journalistklubbens ordförande Tommy Kägo.

– Visserligen hade vi velat ha lite högre ersättning, men arbetsgivaren har gått oss till mötes när det gäller vetorätten och avtalets  längd.

Avtalet är femårigt och träder i kraft den 1 juni.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.