Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SMP skrotar ungstämpeln

Publicerad: 12 Februari 2009, 12:19

I 20 år har Smålandsposten märkt material från ungredaktionen med en rosa vinjett på nöjessidorna. Men nu är det slut med det. I dag konkurrerar de på lika villkor med tidningens övriga medarbetare om plats på nyhetssidorna. Och det gör de med den äran. Ett av jobben som ungredaktionen gjort kan vinna Grävande journalisters guldspade.


Ämnen i artikeln:

Smålandsposten

– Vilken förändring det blev.

Elisabeth Anderberg som leder ungredaktionens arbete är mycket entusiastisk när hon berättar om deras satsning på seriös samhällsjournalistik. Det var enligt henne inga problem att få ungdomarna att förstå hur den typen av journalistiskt arbete ska gå till.

– Det var skitlätt. Och absolut bland det roligaste jag gjort. Alla var hur pigga som helst på att lära sig.

Det första stora jobbet som ungredaktionen fick publicerat på nyhetsplats handlade om de ungas villkor när de omhändertas för så kallad LVU-vård. Det var ett stort arbete som låg bakom. En grupp på fem ungdomar pratade först med alla i Växjö som under 2004 omfattades av den typen av vård och som är över 15 år i dag. Det blev 108 samtal. 68 valdes ut för intervjuer. Även polisen och de ansvariga för besluten ställdes mot väggen.

I fyra dagar publicerades artiklarna på bästa nyhetsplats.

Och nu tittar Grävande Journalisters jury om ungdomarnas material ska få en guldspade.

En av tankarna bakom är att locka yngre läsare till papperstidningen. Om man har lyckats är för tidigt att säga ännu eftersom man bara har hållit på sedan just före jul i fjol.

– Men på webben ser vi att de här artiklarna har en hög läsning, säger Elisabeth Anderberg.

Sedan det stora LUV-jobbet publicerats har det även hamnat ett antal andra artiklar från ungredaktionens medlemmar på nyhetsplats.

Betyder det här att tidningen har löst sommarvikariefrågan?

– Inte riktigt. Två har sökt. Men våra vikarier ska helst ha körkort och det är de här för unga för. Vi får se hur det går, säger Elisabeth Anderberg.

Ämnen i artikeln:

Smålandsposten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.