Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SMP firar 150-årsjubileum med jättepublicering ur arkivet

Publicerad: 26 april 2016, 10:04

En lokalhistorieprofil har gått igenom 150 år av publiceringar, vilket lett till tidningens längsta följetong med historiska tillbakablickar.

Ämnen i artikeln:

Smålandsposten

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Från och till under drygt ett år har historikern Olle Larsson, som också är återkommande krönikör i Smålandsposten, djupdykt i tidningens arkiv:

Olle har gjort ett enormt arbete. Han har i princip legat i vårt arkiv på alla fyra och gått igenom artiklar från 1866 och framåt. Sedan har han skrivit ett knäck om en händelse för varje år, säger Magnus Karlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.

Resultatet består av 150 avsnitt vilka är uppbyggda som historielektioner. Alla avsnitt publiceras såväl analogt som digitalt och de rullas ut vid 23 tillfällen i veckan under hela 2016. Temat är Kronoberg, Sverige och världen sett ur en lokaltidnings perspektiv.

Tanken är att materialet senare ska bli en bok och föreläsningar. Ambitionen är att manifestera Smålandspostens roll i lokalsamhället:

Vi som lokaltidningsjournalister ser oss i allra hösta grad som en del av samhället. Och vi står på samhällets sida. Vi ska upplysa, oroa och avslöja men vi ska också vara delaktiga i samhället. Med den här satsningen vill vi visa att tidningen, trots att alla säger att papperstidningen är på väg bort, länge har haft och fortfarande har en stark roll i samhället.

Satsningen har blivit uppmärksammad och uppskattad av Smålandspostens läsare:

Folk kommer fram till mig och SMP:s journalister som är ute på fältet. Och Olle berättade att det inte går en dag utan att folk pratar med honom om det. Det är helt otroligt.

Hur skulle du säga att Smålandspostens roll har förändrats under de här 150 åren?

Jag tror inte att den har förändrats särskilt mycket. Läser man tidningen från 1860-talet så inser man någonstans att vi gör samma sak i dag. Skillnaden är att vi är mer professionella och har fler kanaler att publicera oss i. Men i grunden är vårt uppdrag det samma, säger Magnus Karlsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev