Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SMD anmält för olaga diskriminering

Publicerad: 26 mars 2012, 10:59

Arbetsledarens fullständigt nedlåtande attityd har fått en av SMD:s tidningsdistributörer att anmäla företag till Diskrimineringsombudsmannen (DO).


Ämnen i artikeln:

DO

Tidningsdistributörens barn blev plötsligt sjuk en natt. När han kontaktade företaget för att säga att han måste vara hemma för att ta hand om sitt barn började arbetsledaren, enligt anmälan till DO, skrika och hota med att om han inte omedelbart kom till jobbet skulle ha få sparken.

När tidningsdistributören kom till jobbet för att lämna nycklarna till sin ersättare började arbetsledaren skrika igen och hävdade bland annat att distributören, som inte har sina rötter i Sverige, inte kan de regler som gäller här.

Den direkta anledningen till anmälan är att en sedan länge inlämnad ansökan om semesterledighet avslagits av hans chef med förklaringen att det berodde på hans nationalitet samt att han kritiserats för att han ringde huvudkontoret för att få ut information om sina semesterdagar. Arbetsledaren ska då ha hävdat att sådana som han inte skulle besvära huvudkontoret.

Vi har fullständig nolltolerans mot sådant, säger SMD:s vd Olof Nyberg.

Det får bara inte förekomma här.

Företaget har utrett frågan och kommit fram till att tidningsdistributören möjligen kan ha missuppfattat situationen.

Personen i fråga har upplevt något. Men enligt arbetsledaren har det som beskrivs i anmälan inte inträffat som det beskrivs, säger Olof Nyberg.

Vi har givetvis pratat med arbetsledaren om det här. Vår bild av det inträffade är att ett missförstånd alternativt en språkförbistring har uppstått mellan arbetsledare och distributör.

I Svensk Morgondistribution har vi många medarbetare som är utlandsfödda och/eller som inte har svenska som modersmål. Vi försöker på olika sätt att bli bättre på information med dokumentation på engelska och möten och utbildningar där all kommunikation sker på engelska. Vi kan dock alltid bli bättre och därför är det viktigt att ta en sådan här anmälan på stort allvar.

Har ni pratat med tidningsdistributören?

Inte om det här, nej.

Men vi har en ständigt pågående diskussion om de här frågorna. Och vi påtalar hela tiden att fördomar och diskriminering, oavsett om det är distributörerna sinsemellan eller mellan arbetsledare och distributörer, är helt otillåtet.

Ämnen i artikeln:

DO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.