Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Slutskämtat i många tidningar – men inte alla

Publicerad: 31 mars 2017, 06:06

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda. Foto: Lennye Osbeck

Redan förra året beslutade flera utgivare att helt avstå aprilskämt. Och i år är det än fler som väljer bort traditionen, däribland Hallpressen. Men det finns också de som fortfarande tror att aprilskämten fyller en funktion. Mittmedia-utgivaren Daniel Nordström berättar hur han resonerar.


Ämnen i artikeln:

VLTJönköpings-Posten

Flera Mittmedia-titlar, däribland Allehanda, valde förra året att avstå aprilskämten. Det för att inte ytterligare bidra till spridningen av fejkade nyheter. I år ansluter sig även Smålandsposten och Västerbottens-Kuriren. Samt Hallpressen.

”Hallpressen har i år, mot bakgrund av situationen då desinformation lätt blir viral online, beslutat att avstå det traditionella aprilskämtet i våra titlar, som omfattar bland andra Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter och Smålands-Tidningen”, skriver Patricia Svensson, onlinechef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Hallpressen, i ett mejl till Medievärlden.

Men Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, har fattat ett annat beslut. På VLT, Sala Allehanda, LT och Norrtelje Tidning planerar man för att köra aprilskämt i morgon lördag.

– Jag tycker att aprilskämt fortfarande fyller en funktion och att det kan vara roligt om våra läsare får dra på smilbanden. Men det är viktigt att man inte gör allt för allvarliga ämnen till aprilskämt, utan det ska vara roligt. Och att man inte väljer ett skämt som ligger i gränslandet.

Samtidigt medger Daniel Nordström att det kan vara en svår bedömning att göra:

– Ja, den är inte helt enkel att göra. Men jag tror att våra läsare tycker att det är ganska kul med aprilskämt, säger Daniel Nordström och fortsätter:

– Visst skulle vi kunna göra ett statement och säga att hos oss kommer läsarna alltid kunna få trovärdiga nyheter, men jag tror faktiskt att våra läsare förstår att de får det i våra tidningar ändå.

Förra året aprilskämtade UFC- och MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson genom att i ett inlägg på Facebook skriva att han avslutar sin karriär. Bärgslagsbladet/Arboga Tidning och VLT tillhörde dem som blev lurade – och skrev om saken. Också Daniel Nordström twittrade ut nyheten.

– Där har vi ett bra exempel på ett skämt som ligger i gränslandet. Det hade kunnat vara så att uppgifterna stämde och de kom dessutom från honom själv. Men med det sagt så är det givetvis vårt ansvar att alltid vara källkritiska. Händelsen gav oss anledning att än en gång tänka över hur vi jobbar med rewrites, säger Daniel Nordström, som också kommenterade händelsen i ett blogginlägg strax efteråt.

I veckans avsnitt, #84, av mediepodden #GullbergNordström med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och Daniel Nordström diskuterar utgivarna frågan om det är rätt att medierna luras på 1 april.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLTJönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev