Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sluta motbevisa Quickförnekarna

Det finns ingen anledning att lägga ner stora resurser på att motbevisa Göran Lambertz. Det är som att resonera med de som är övertygade om att jorden är platt. Det anser Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland.

Publicerad: 19 Maj 2015, 04:50

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


En konspirationsteoretiker kan aldrig ha fel. Det spelar ingen roll om dennes teorier bekräftas eller kritiseras. Den som ifrågasätter konspirationen är automatiskt själv en del av den.

Det är just detta som just nu rullas upp i offentligheten. Quick-fallet har blivit en fråga om tro.

Vi tycks inte kunna få nog av den bisarra historien om en fabulerande mytoman, som hög som ett hus erkände ett 30-tal mord efter att en stor polisutredning startat 1993. Erkännanden han senare tog tillbaka.

Kvar stod väldigt många anhöriga som aldrig lär få svar på vad som faktiskt hände deras barn, bröder och systrar. Kvar stod också ett antal auktoriteter som investerat all sin prestige i att få denne seriemördare fälld för mord han aldrig hade begått.

Det var journalistiken som i slutändan friade Sture Bergwall. Frågan är om det inte nu också är journalistikens uppgift att en gång för alla sätta stopp för historiens fortlevnad? Om inte annat för de anhörigas skull.

Den retoriska frågan blir: Hur mycket resurser ska användas för att fortsätta bevisa att jorden är rund?

Justitierådet Göran Lambertz var en gång en respekterad justitiekansler som gjorde sig känd genom att bland annat ha gått ut och sagt att det satt oskyldigt dömda i svenska fängelser. Han blev respekterad som kompetent och stridbar.

Nu är han svensk juridiks egen klimatförnekare. Den som ifrågasätter det uppenbara.

Och medierna gör vad de kan för att att avslöja att kejsaren är naken.

Jorden är platt

Nej, det är den inte alls. Titta här, det finns bilder som visar att den är rund.

Ja, det är möjligt att det finns sådana bilder. Men även avsaknaden av bevis för att jorden är platt är också ett bevis.

Nu kan man naturligtvis argumentera för att Göran Lambertz inte är vem som helst. Han är en av landets absolut högsta jurister och det är relevant att påvisa om det är så att en person av hans kaliber har en sådan fri syn på bevisföring.

Det håller jag med om.

Men det har redan gjorts. Många gånger om dessutom.

Tyvärr finns det en uppenbar risk att mediernas fokus riskerar att göra det befängda till något som bör tas på allvar. Något som medierna ska fortsätta att lägga redaktionella resurser på att motbevisa i all evighet.

Det är uppenbart för varje rationell människa att Göran Lambertz och Quick-gänget drivs av något helt annat än jakten på sanningen.

Något betydligt starkare än något så trivialt som patos och rättsmedvetenhet.

Det har medierna redan bevisat.

Marcus Melinder, nyhetschef Tidningen Ångermanland

Texten är också publicerad på Marcus Melinders blogg.

Läs också:

Han jobbar snabbt Göran Lambertz

Det var journalistiken som friade Bergwall

Och fortfarande går mördarna fria

Mikael Marklund

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.