Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Sluta dela ut foliehattar”

Frågan om muslimska offer är mer värda än kristna för den rödgröna regeringen är relevant – och inte en snurrig konspirationsteori eller en del av ett kulturkrig. I en replik uppmanar den liberala debattören Jenny Sonesson Isobel Hadley-Kamptz att sluta dela ut foliehattar.

Publicerad: 24 april 2019, 05:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jenny Sonesson, liberal debattör. Foto: Privat


Under denna påsk, kristendomens främsta högtid, blev hatet mot kristna smärtsamt påtagligt. Över 300 personer miste livet och 500 skadades i terrordåd mot bland annat kyrkor på Sri Lanka. Enligt Reuters har den islamistiska terrorsekten IS tagit på sig attackerna.

Debattören Isobel Hadley-Kamptz anser att jag efter dåden har ägnat mig åt både konspirationsteorier och kulturkrig och upprörs över att jag i en tweet ställt frågan om muslimska offer är mer värda än kristna för den rödgröna regeringen (Medievärlden 23/4). Statsministern höll en presskonferens i samband med terrordådet på Nya Zeeland i mars, förövaren är högerextremist och offren muslimer. Regeringen nöjde sig med skriftliga uttalanden efter påskens attacker.

Jag har arbetat som pressekreterare i regeringskansliet och var under alliansregeringen politiskt sakkunnig för insatser mot våldsbejakande extremism. En presskonferens väger tyngre än en uppdatering på Facebook. Min fråga berör att kristofobi inte är i närheten av samma politiska fokus som islamofobi. Det finns en stor okunskap i Sverige om förföljelsen av världens kristna.

Jag vidhåller att min fråga är relevant och inte en snurrig konspirationsteori. Det är intressant att diskutera makthavares kommunikation kring terrordåd och vad det kan säga oss. Kommunikativt hade det förmodligen varit klokt av regeringen att kalla till en presskonferens under påsken för att markera att alla typer av våldsbejakande extremism betraktas som lika allvarliga.

Hadley-Kamptz förfasar sig över att Centerns partiledare Annie Lööf kritiserats för att hon beskrev offren som ”påskfirare” utan att specifikt uttrycka att de var kristna. Liknade kritik har emellertid riktats mot president Obama och USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton. De har också valt ängsliga formuleringar i stället för att använda ordet ”kristna”. Varför ska invändningar mot detta brännmärkas som konspirationsteorier?

Till raden av kända kritiker sällar sig till exempel den australiska imamen Mohamad Tawhidi, som dedikerat sitt liv åt att bekämpa religiös extremism. Han konstaterar att de båda amerikanska politikerna inte tvekat att använda begreppet muslim när de uppmärksammat muslimska terroroffer. Imamen undrar om Obama och Clinton framöver i stället kommer använda termen ”Ramadan Worshippers” om muslimer. Varför ledande politiker duckar för att använda ”kristna” är en fascinerande fråga som förtjänar saklig debatt – inte en foliehatt. Väger man ord på guldvåg av rädsla för att legitimera hat eller vedergällningar mot muslimer?

Enligt Open Doors, som sedan 1950-talet dokumenterar kristnas utsatthet, är minst 245 miljoner kristna förföljda världen över. Det slår organisationen fast i 2019 års World Watch List. Målet med den årliga kartläggningen är att väcka makthavare. Det behövs tyvärr.

Håkan Holmberg, tidigare politisk redaktör för UNT, skrev förra året en läsvärd ledare om varför förföljelser mot just kristna ofta får passera utan starkare reaktioner (11/1 2018). Han menar att vissa kan tro att protester mot förföljelser av kristna komplicerar motståndet mot islamofobiska föreställningar i västvärlden. Andra kan leva i villfarelsen att kristna generellt hör till de mer gynnade grupperna globalt eller felaktigt koppla ihop kristendomen med förtryckande kolonialism.

Religionsfrihet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna men rätten att tro, inte tro eller konvertera är i dag en fråga om liv eller död för en stor del av mänskligheten. Det gäller särskilt kristna.

Hadley-Kamptz undrar hur konspirationsteorierna kan stoppas. Mitt råd är att inte avfärda frågor och kritik man ogillar som konspirationsteorier och att sluta dela ut foliehattar. Använd faktabaserade argument och se motdebattörer i ögonen. Det är att värna det svåra demokratiska samtalet som måste föras om religion och terrorism.

Jenny Sonesson

Liberal debattör

mvredaktion

Läs mer:

Isobel Hadley-Kamptz: ”Kulturkriget handlar inte om verkligheten” (2019-04-23)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News