Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Slovensk författare dömd för spioneri i Sudan

Publicerad: 17 Augusti 2006, 09:56

Den slovenske författaren, fotografen och människorättsaktivisten Tono Kriznar har vid en domstol i norra Dafur dömts till två års fängelse. Han åtalades för spioneri och för att ha publicerat falsk information.


Tono Kriznar, som befann sig i  den sudanesiska provinsen i egenskap av sändebud för sitt lands president, Janez Drnovsek,  greps i mitten av juli i år. Han förnekar spioneri men erkänner att ha tagit sig in i landet utan visum från Chad men att han var inbjuden av den sudanesiska befrielserörelsen, i Wien nekades han visum på grund av sina ”negativa skriverier” om Sudan.
Reportrar utan gränser, RUG, fördömer ingripandet mot Kriznar, som enligt organisationen är en manöver av den sudanesiska regeringen för att skrämma journalister och människorättsaktivister från att undersöka den omfattande massaker som pågått i Dafur de senaste tre åren. ”Regeringen kan inte förhandla med rebellgrupper under slovenskt beskydd och samtidigt fängsla en representant för Slovenien”, heter det i ett uttalande från RUG i Paris.
Fängslandet har också föranlett kontakter mellan de slovenska och sudanesiska presidenterna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.