Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Slarvig källkritik avslöjas i sociala medier

Gårdagens intervju med en politiskt aktiv uppmärksammades inom några minuter på Twitter och fick Aktuellt att backa och be om ursäkt, skriver Mats Olin på Timbro Medieinstitut.

Publicerad: 21 November 2014, 13:05

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


I går sände SVT ett inslag om de otrygga anställningarna. För att illustrera detta intervjuade man en ung person som hade haft tillfälliga anställningar i fem år och gärna ville få ett fast jobb. Vad SVT inte redovisade var att samma person också är aktiv inom fackförbundet Handels och i Vänsterpartiet. En relevant information i sammanhanget, kan tyckas. Samma person medverkade i TV4 Nyheterna för en vecka sedan i ett liknande inslag, och inte heller där presenterades hennes bakgrund.

Man kan med fog misstänka att hennes medverkan i båda programmen var en del i den kampanj mot visstidsanställningar som pågår.

Redaktioner utsätts dagligen för mängder med försök att påverka från olika opinionsintressen. Det är förstås avgörande för redaktionernas trovärdighet att därför alltid syna tips och medverkande personer källkritiskt: är de det de utger sig för att vara? I fallet med den tillfälligt anställde krävdes det enbart en enkel Google-sökning för att se det politiska och fackliga engagemanget.

Gårdagens händelse uppmärksammades inom några minuter på Twitter och redaktionen för Aktuellt backade och beklagade att man missat detta i sin research.

Det här är ett tydligt tecken på att sociala medier får en allt större betydelse för mediegranskningen i Sverige. Tack vare uppmärksamma individer på Twitter och Facebook kan vi se en ny och kraftfullare källkritik formas. Det är inte bara bristande bakgrundsresearch som allt mer granskas. Sak- och faktafel kommer mer och mer att nagelfaras på ett sätt som nyhetsredaktioner inte har varit vana vid tidigare.

Många medier har intygat hur viktigt det är med mediegranskning, men ytterst få har satt igång och granskat sina branschkollegor. Det finns ett uppdämt behov av mediegranskning som nu får sitt utlopp i sociala medier.

Förhoppningsvis kommer vi få en journalistkår som kommer att vara ännu mer på tå, väl medvetna om att misstag som förut kunde gå obemärkt förbi nu riskerar att dras fram i ljuset på ett helt annat sätt. Det kommer att bli ett tuffare klimat för journalistiken att agera i, men det leder sannolikt till något bra: högre kvalitet och en mer balanserad och saklig nyhetsrapportering.

Mats Olin, Timbro Medieinstitut

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.