Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SL vill få bort Metros ställ från tunnelbanan: ”Sanitär olägenhet”

Publicerad: 29 maj 2019, 10:51

Foto: Lucas De Vivo.

Metros gamla tidningsställ har blivit till papperskorgar, menar Stockholms landsting som kräver åtgärder. Det pågår nu, enligt Metro, förhandlingar om ställen.


Ämnen i artikeln:

Metro

Sedan den 25 mars delas inte längre Metros tidningar ut i tunnelbanan i Stockholm eller i andra städers offentliga rum. I stället distribueras tidningen hem till utvalda hushåll i Stockholm. Det är en del i Metros omställning av affären i deras rekonstruktion.

Men det betyder också att de tidningsställ som tillhör Metro i Stockholms tunnelbana numera inte används. I en skrivelse från Stockholm landsting, som skickades till Metro den 17 maj, står att landstinget upplever att tidningsställen blivit till papperskorgar.

”Sedan den 25 mars har det inte skett någon distribution inom ramen för avtalet med SL. Era ÅV-kärl och tidningsställ används numera i stor utsträckning som papperskorgar och börjar bli en sanitär olägenhet, inte bara för SLs resenärer utan även ert eget varumärke”.

Kommunen ställer också krav på att Metro skyndsamt ska meddela hur de avser att agera framöver.

”Jag behöver omgående veta hur er plan ser ut för ÅV-kärl och tidningsställ inom SL och om ni har för avsikt att åtgärda de uppkomna problemen med Metros materiella tillgångar”.

Den 23 maj skickades också en officiell uppsägning av distributionsavtalet. Där framkommer att landstinget inte fått någon återkoppling kring hur Metro avser göra med ställen.

”Enligt punkten 3.4 i Distributionsavtalet ska Metro bekosta bl.a. montering, skötsel och underhåll av de särskilda ställ som används vid distributionen av tidningen Metro. De aktuella distributionsställen är Metros egendom”, skriver landstinget. De slår också fast att de vill att Metro lämnar tillbaka nycklar som de haft till tunnelbanan.

Om inget sker skriver trafikförvaltningen att de kommer att slänga kärlen.

”Avslutningsvis bör noteras att SL förbehåller sig samtliga sina rättigheter vad gäller omhändertagande och bortforsling av de aktuella distributionsställen, återvinningskärlen och övrig egendom tillhörande Metro, inklusive rätten att vidta erforderliga rättsliga åtgärder i nu angivna hänseenden på Metros bekostnad”.

Landstinget har gett Metro fram till i dag, den 29 maj, att återkomma.

Enligt Jonas Irebjörk, vice vd på Metro, för bolaget just nu samtal med bland annat trafikförvaltningen i Stockholms landsting om hur de ska göra med ställen framöver. Mer vill han inte kommentera just nu och ber oss återkomma längre fram.

–  Jag har inte så mycket att komma med just nu, utan det är bättre att vi har förhandlingarna med kommunerna som vi håller på med innan jag ger dig info, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.