Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skrev kritisk recension – fick telefonnummer uthängt på scen

Publicerad: 2 Januari 2019, 08:45

Cecilia Djurberg, vikarierande redaktör på Aftonbladet. Foto: Wikimedia commons.

Cecilia Djurberg, som är vikarierande redaktör på Aftonbladet Kultur, sågade en pjäs på Turteatern. Teatern svarade med att hänga ut hennes telefonnummer på scen. "Det känns väldigt obehagligt", säger hon till Medievärlden.


Turteaterns uppsättning av Vikingarna på Helgeland sågades i en recension av Cecilia Djurberg, som är vikarierande redaktör på Aftonbladet Kultur.

Mitt under Cecilia Djurbergs nyårsmiddag fick hon ett sms av en vän som var på plats på teatern – med en bild där en skådespelare håller upp hennes privata telefonnummer på scenen.

– Först förstod jag inte sammanhanget, men jag förstår att det hänger ihop med att jag har skrivit en väldigt kritisk recension, säger hon.

Numret visades upp i samband med en auktion, där publiken kunde köpa rekvisita från scenen. Pengarna skulle sedan swishas till ”en ledsen kritiker”, alltså Cecilia Djurberg.

– Som journalist är man mån om att hålla sina personuppgifter privata. Jag har ingen aning om vart mitt telefonnummer tar vägen nu. Jag tror inte ens teatern vet vilka som sitter i publiken en kväll, säger hon.

Hon ser det som en riktad attack mot henne som en följd av hennes recension.

– De är ute efter någon form av påtryckning för att jag skrivit en negativ recension. Det går inte att se det på något annat sätt, för det är ingen annan teaterkritiker som skrivit positivt som har fått sina personuppgifter uthängda, säger hon.

Totalt kom swish på 490 kronor in på Cecilia Djurbergs konto.

– Det är en form av trakasserier som nazister eller andra som försöker tysta journalister använder. Det kan vara nog så obehagligt att få pengar skickade till sig utan att veta vad det handlar om. Hade inte min kompis varit där och berättat vad som hänt hade jag inte haft en aning om varför det satts in pengar till mig, säger hon.

Pengarna har hon nu skickat tillbaka.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger att tidningens jurister tittar på händelsen. De kommer dock inte att gå vidare med en polisanmälan då det inte är olagligt att hänga ut någons nummer på det här sättet, i och med att Cecilia Djurberg inte har skyddad identitet. Hon anser dock att det är ett grovt övertramp.

– Det är otroligt oprofessionellt att en fri teatergrupp med statlig finansiering använder sitt fria ord för att försöka tysta en kritiker. Det har man inte varit med om förr.

Hon säger att det här är en fråga om hur teatersverige ska agera framöver.

– Det här är inte en fråga mellan Cecilia Djurberg och Turteatern – det är en principiell fråga för hela teatersverige, säger hon.

Cecilia Djurberg säger att hon fått en ursäkt via telefon från verksamhetschefen och via mejl. Turteratern har även bett om ursäkt på sin Facebooksida. Till SVT säger teaterns konstnärliga ledare, Marie Nikazm Bakken, att det var menat som ett skämt och att det lades till i sista sekund.

”Jag inser allvaret med att sprida en journalists telefonnummer inom ramen för föreställningen speciellt då journalister i dag är en allt mer utsatt grupp, och jag är uppriktigt ledsen för mitt misstag.”

Medievärlden söker Turteatern för en kommentar.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.