Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skola: ”Gå inte ut i media” – JO inleder granskning

Publicerad: 20 juni 2019, 06:48

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

Personalen på en skola i Lund fick ett skriftligt meddelande om att man ska ta upp problem med den det berör – inte med media. En inskränkning av meddelarfriheten, menar facket som anmält händelsen. Nu inleder JO en granskning av ärendet, skriver Nyhetsbyrån Siren.


En rektor och utbildningsförvaltningen på en skola i Lund skrev förra veckan ett meddelande till personalen. Anledningen var att ett fackförbund, Lärarnas Riksförbund, talat med media om frågor som berörde skolan.

”När vi utvärderar hur vårt samarbete fungerar använder vi relevanta metoder och är noga med att dra slutsatser från statistik som är väl underbyggd där alla våra medarbetare kommer till tals, inte från undersökningar med låg svarsfrekvens. När vi upplever brister i vår kommunikation så tar man upp det med den det berör och går inte ut via media. Så ser vi på etik!”, skrev de till personalen.

Det fick den vice ordförande i Lärarförbundet i Lund Rickard Severin att reagera. Han har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

– Det är grundläggande i offentlig verksamhet att man har meddelarfrihet. Den gäller och den får vi lov att rucka på. Jag tycker det är väldigt allvarligt, oavsett om det är medvetet eller inte. En chef på en offentlig verksamhet ska veta att inom det område har man inte att göra, säger han.

Frågan har nu tagits upp av JO, något som Nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma. Utbildningsnämnden i Lund har fått till den 30 augusti att kommentera anmälan.

”Utbildningsnämnden i Lunds kommun uppmanas att lämna upplysningar om och yttra sig över det klagomål som anmälts till JO. Berörd/berörda befattningshavare bör ges tillfälle att lämna synpunkter och det ska framgå av remissvaret om det har skett. Myndigheten ska vidare redovisa sin bedömning av det som kommit fram”, skriver JO i ett brev till nämnden.

Till Sydsvenskan säger Lunds utbildningsdirektör Stefan Norrestam att formuleringen är olycklig.

”Det här skulle överhuvudtaget inte ha gått ut till personalen. För oss är det absolut fritt för alla medarbetare att kontakta media. Vi har inga synpunkter alls på det; det är meddelarfriheten och offentlighetsprincipen som gäller”, säger han till tidningen.

Rickard Severin säger att det nu återstår att se vad JO säger.

– Vi får se var de landar, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.