Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skokastare riskerar 15 års fängelse

Publicerad: 19 Februari 2009, 05:59

Den skokastande journalisten Muntazar al-Zaidi ställs i dag inför rätta. Enligt Svenska Dagbladet riskerar han 15 års fängelse för att under en presskonferens ha försökt pricka USA:s president George W Bush med sina skor.


Det var i mitten av december, under George W Bushs sista besök i Irak, som Muntazar al-Zaidi under en presskonferens tog av sig skorna och utförde den handgripliga men också symbolmättade handlingen med orden ”en avskedskyss från Iraks folk, din hund”.

Att kasta en sko efter någon efter någon innebär inte bara en risk för den som eventuellt träffas, utan är också i den här delen av världen en starkt förnedrande gest.

Muntazar al-Zaidi skolattack har på kort tid fått många efterföljare världen runt, senast på universiteten i Cambridge och Stockholm, där Kinas premiärminister Wen Jiabao och Israels Stockholmsambassadör Benny Dagan var måltavlor.

Muntazar al-Zaidi arbetar för den irakiska tv-kanalen Al-Baghdadia, som sänder från Egypten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.