Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skattesmäll för Tomas Brunegård – kommer överklaga

Publicerad: 22 Januari 2019, 09:24

Tomas Brunegård, tidigare vd för Stampen, har åkt på en skattesmäll men tänker överklaga. Foto: Wikimedia.

Den tidigare Stampen vd:n Tomas Brunegård ska betala 11 miljoner svenska kronor till Skatteverket, och V-Tab holding 5,2 miljoner kronor, för att inte ha redovisat ett förmånligt aktieköp, skriver Nyhetsbyrån Siren. Via ombud meddelar Brunegård att han kommer att överklaga beslutet.


Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdGPStampen

Den tidigare Stampen-vd:n Tomas Brunegård fick aktier till ett värde av 13 miljoner svenska kronor, men betalade bara 90.000 kronor för dem. Det var ett optionsavtal mellan Tomas Brunegårds bolag och Stampen, vilket tecknades 2006, som låg till grund för transaktionen. Skatteverket anser att pengarna inte redovisats på ett korrekt sätt och nu ska pengarna räknas in i hans deklaration från 2012. Det gör att Tomas Brunegård tvingas betala 7,8 miljoner svenska kronor i skatt. Dessutom får han skatteböter på cirka 3 miljoner kronor, vilket gör att Tomas Brunegård ska betala nästan 11 miljoner svenska kronor till staten, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Tomas Brunegård anser dock att Skatteverkets resonemang brister, skriver Siren. Dels anser han att det inte är rimligt att anta att Stampen skulle låtit honom köpa aktier av ett så högt värde till ett så lågt pris. Dessutom ställer han sig kritisk till att Skatteverket valt att utreda saken så sent, när det varit känt sedan 2013 då han ska ha lämnat in en självdeklaration. Dessutom har optionsavtalet varit känt genom media.

Via sitt ombud, advokat Erik Karlsson, säger Tomas Brunegård att beslutet kommer överklagas.

– Skatteverket har siktat in sig på ett formaliafel och vi kommer att överklaga beslutet alldeles strax. Vi har god förhoppningar om att vinna det här, säger Erik Karlsson till Medievärlden

Samtidigt får V-Tab, som när den odeklarerade transaktionen ägde rum hette Stampen, också böter. Skatteverket anser att bolaget borde redovisat eller upplyst om förmånen i arbetsgivardeklarationen och att de genom att underlåta att göra så inte uppfyllt sin uppgiftsskyldighet, skriver Siren.

V-Tabs ordförande Peder Schumacher säger att bolaget i nuläget inte har några kommentarer till Skatteverkets beslut.

Tomas Brunegård kommer överklaga. Har ni några sådana planer?

– Jag har inte några andra kommentarer kring det än vad jag sa till dig just nu, säger Peder Schumacher.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdGPStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.