Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skärpt fängelsestraff för hot mot journalister

Publicerad: 24 november 2017, 07:38

Schibstedhuset. Foto: Linnéa Kihlström

Den man som hotat tre medarbetare på Aftonbladet får sitt straff skärpt av hovrätten. Påföljden blir fyra månaders fängelse i stället för en.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Mannen hade upprepade gånger riktat hot mot Aftonbladet och tidningens medarbetare på Twitter samt hotat ett hovrättsråd och en polischef.

I tingsrätten erkände den anklagade brottet men bestred ansvar. Handlingarna ska enligt mannen ha begåtts när han var onykter. I maj dömdes han av Stockholms tingsrätt för olaga hot mot de tre journalisterna samt hot mot tjänsteman i fallet med det kvinnliga hovrättsrådet. Påföljden bestämdes till en månads fängelse.

Nu har fallet också varit uppe i Svea hovrätt. I sin dom konstaterar rätten, enligt Aftonbladet inifrån, att hoten ”varit ägnade att framkalla allvarlig fruktan” för journalisternas säkerhet samt att hoten är ett ”angrepp mot den fria pressen som varit ägnade att påverka den allmänna åsiktsbildningen”.

Straffet skärps av hovrätten från en månads fängelse till fyra.

– Det är bra att rättsväsendet tydligt markerar att hot mot journalister är ett allvarligt brott, säger Aftonbladets stabschef Magnus Ringman.

Vad betyder det att rätten i sin dom framhåller att det var ett ”angrepp mot den fria pressen”?

– Förhoppningsvis innebär domen att hela rättsväsendet prioriterar den här typen av utredningar framåt.

Läs också

Fängelse för hot mot tre Aftonbladet-journalister

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev