Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SkärholmenDirekt börjar med tidningskaféer

Publicerad: 10 oktober 2017, 11:28

SkärholmenDirekt börjar med tidningskaféer. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Direktpress lokaltidning i Skärholmen har börjat arrangera paneldebatter om aktuella ämnen som väckt stort engagemang och intresse hos läsarna.


Ämnen i artikeln:

Direktpress

I september arrangerade Direktpress redaktion i Skärholmen det allra första tidningskaféet på Le Croissant i Skärholmens centrum. Framåt är planen att SkärholmenDirekt, före detta Södra Sidan, ska hålla i en paneldiskussion i månaden. Då ska ett ämne som varit föremål för granskning i tidningen debatteras.

– Vår ambition är att aktivt använda vår journalistik som ett brobyggande för att skapa dialog mellan olika grupper i lokalsamhället. Vi tittar på vilka konflikter som finns där och försöker skapa ett samtal där man lyssnar på varandra, anstränger sig för att förstå varandras olika utgångspunkter och hittar lösningar tillsammans, säger Petter Beckman som är chefredaktör i Skärholmen och moderator under samtalen.

– Och det är egentligen inte något nytt utan det här brobyggandet har alltid varit en viktig del av vår tidningsidé. Men nu testar vi ett nytt grepp med panelsamtal inför publik – i samarbete med en lokal kulturförening som heter Folk i Skärholmen.

Det första kaféet handlade om varför pojkars skolresultat är sämre än flickors och vilka konsekvenserna av det blir. Ett 30-tal Skärholmsbor, bland annat politikern Sissela Nordling Blanco (FI), dök upp. På tidningens Facebook-sida har livesändningen från tillfället nu nått över 5 000 startade strömmar.

Nästa tidningskafé, som hålls i morgon, handlar om biljettkontroller i t-banan och tar utgångspunkt i tidningens nyligen publicerade reportage om ämnet. Toppolitiker, poliser och aktivister är inbjudna för att diskutera frågan.

Hur många hoppas ni ska dyka upp i morgon?
– Det är alltid roligt att ha fullt hus, men om vi blir fler än 50 blir det nog trångt. Sedan hoppas vi förstås att många ska följa vår livesändning på Facebook också denna gång.

På sikt vill Petter Beckman att tidningskaféerna ska leda till att det finns naturliga samtalsarenor i de stadsdelar där tidningen verkar.

– Vi ser det här som en viktig sak för att undvika att stora grupper känner att de står utanför samhällsdiskussionen eller att de upplever att den bara förs på andras villkor. Genom de här paneldiskussionerna tillgängliggörs samtalen samtidigt som hierarkierna jämnas ut.

Läs också

Södra Sidan byter namn

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Direktpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.