Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånskans grävnav har redan gjort avtryck

Publicerad: 21 December 2010, 11:45

Grävnavet har bara funnits ett år men har redan lyckats producera flera uppmärksammade jobb. Enligt redaktionschefen Mimmi Karlsson Bernfalk stavas nyckeln till framgång planering och att vissa dagar våga göra en sämre tidning.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Efter förra årets stålbad på Skånska Dagbladet följde en omorganisation där Mimmi Karlsson Bernfalk tog över posten som redaktionschef. Hon och tidningens chefredaktör Jan A Johansson blev tidigt överens om att de ville värna den undersökande journalistiken och inte fastna i morgondagens tidning, något som är lätt hänt i en hårt slimmad organisation. Kort därefter skapades Skånskans grävnav, bestående av tre reportrar från Norra Skåne och Skånskan, Mimmi Bernfalk Karlsson, Skånskans biträdande redaktionschef och Laholms Tidnings biträdande redaktionschef.

Och grävnavet har inte legat på latsidan. Målet för i år var att producera minst fyra grävjobb men efter bara fem månader hade man redan rott tre gräv i hamn. Artiklarna om den judiska befolkningen i Malmö och historien om tonåringen Ulf som bodde i misär hos en lokal moderatpolitiker fick dessutom stort genomslag i riksmedia.

När man har ont om resurser handlar det om planering för att få grävandet att funka. Dessutom måste man våg göra en lite sämre tidning vissa dagar, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Skånskans grävnav träffas en gång i månaden för att diskutera idéer, vad som är på gång och hur man kan ta olika uppslag vidare. Reportrarna i navet har sina vanliga bevakningsområden och gräver när tillfälle ges. När man är något större på spåren och behöver mer tid ser redaktionsledningen till att reportern i fråga får det. Enligt riktlinjerna ska varje grävjobb kunna publiceras, mer eller mindre bearbetat, i alla de tre tidningarna Laholms Tidning, Norra Skåne och Skånskan. Jobben ska publiceras i tre delar med möjlighet till en uppföljningsartikel.

Vi har som policy att grävet ska säkras tidigt. Det betyder att vi tidigt måste ta reda på om det aktuella jobbet håller. Vi har inte råd att låta någon gräva i flera veckor utan att det blir något av det, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Skånska Dagbladets grävgrupp har inspirerats mycket av motsvarigheten på Helsingborgs Dagblad som enligt Mimmi Karlsson Bernfalk är väldigt bra även på mindre omfattande gräv.

Det är så lätt att ta på sig stora projekt som tar lång tid. Jag vill se fler mindre gräv och gräv inom sport, kultur och familj. Man kan gräva inom alla områden bara man hittar rätt ämne.

Alla Skånskans gräv utom ett har producerats av reportrarna navet. Mimmi Karlsson Bernfalk hoppas dock att fler reportrar på de tre tidningarnas redaktioner ska vilja börja gräva.

Vi har några gräv på g även utan för navet och jag upplever att det finns en lust att gräva bland medarbetarna. Men vissa är lite rädda också. Det är inte alla som fixar att utsättas för den press det innebär att vara obekväm och kanske till och med illa bemött.

Tre av Skånskans mest uppmärksammade gräv:

19-åriga Ulf blev familjehemsplacerad hos en av kommunens moderata toppolitiker. Han fick bo i misär i ett kallt uthus. Artiklarna ledde till att politikern fick lämna sina uppdrag.

Victor mobbades av sina klasskamrater men nonchalerades av vuxenvärlden. Till slut orkade han inte längre utan tog sitt liv, bara 11 år gammal.

I början av 2010 publicerade Skånskan en rad artiklar om den judiska befolkningens utsatta situation i Malmö. Serien skapade debatt även på riksplanet.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.