Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånskan vill skifta fokus till intäkter

Publicerad: 17 maj 2018, 06:51

Tidningsgruppens publisher Lars Sjögren.

Efter sex år av tunga förluster och fokus på besparingar vill Skånskan nu börja investera i journalistik och nya intäkter. Det som hittills räddat koncernen är fastigheterna i centrala Malmö.


Ämnen i artikeln:

Skånska DagbladetNorra Skåne

Skånska Dagbladets förlust efter avskrivningar var 15 miljoner kronor förra året. En klar förbättring jämfört med 2016 då förlusten var 39 miljoner kronor. I förlusten ingår även en avvecklingskostnad av Tidningsbärarna på drygt 5 miljoner kronor. Intäkterna minskade från 210 till 170 miljoner så resultatförbättringen berodde på minskade kostnader. Bland annat lade Skånskan ned sin söndagstidning, vilket enligt tidigare beräkningar skulle ge besparingar på 12–15 miljoner kronor. (Resultatsiffran kommer från det officiella bokslutet, enligt ett preliminärt bokslut vi tidigare rapporterat om var förlusten 18 miljoner).

Skånska Dagbladet har nu gått med förlust sex år i rad, totalt handlar det om cirka 125 miljoner kronor i förluster. Men nye vd:n Lars Sjögren är ändå optimistisk. Enligt honom är det presstödets nedtrappning som är den viktigaste orsaken till Skånska Dagbladets förluster, sedan 2008 handlar det om totalt över 200 miljoner kronor för koncernen.

– Men nu har presstödet landat på den nivå som ska gälla och vi slipper den årliga bryska nedtrappningen som vi genomlidit under lång tid. Vi har också gjort en resultatförbättring på över 20 miljoner kronor och även genomfört besparingsåtgärder som får genomslag först i år. Nästa år väntas dessutom en välbehövlig uppräkning av presstödet.

Den viktigaste kostnadsminskningen är att Skånska Dagbladet lämnat Tidningsbärarna och gått över till Postnords dotterbolag Tidningstjänst vilket beräknas sänka distributionskostnaderna med cirka 15 miljoner kronor per år. Något som däremot skulle kunna belasta årets resultat negativt är en avsatt kostnad för projekteringsarbeten för det stoppade hotellprojektet som faller ut om Mark- och miljööverdomstolen inte beviljar Skånskans överklagan.

Skånskan var riktigt illa ute 2016 med ett eget kapital som skulle landat på -10 miljoner kronor om inte värdet på fastigheterna skrivits upp med 60 miljoner. Skånska Dagbladet har kunnat täcka förlusterna med lån med fastigheterna som säkerhet. Men det har inte försvagat företagets finansiella ställning enligt Lars Sjögren.

– Vi har en låg belåningsgrad på fastigheterna och vår balansräkning är stark, det är inte den som är problemet. Och vi har haft en gynnsam värdeutveckling på fastigheterna, bland annat tack vare deras utmärkta geografiska läge.

Han säger att Skånska Dagbladet nu är på väg ur den värsta fasen och ska börja satsa på tillväxt igen.

– Vi har haft ett extremt fokus på besparingar. Vi har varit världsmästare på att spara pengar. Nu fokuserar vi på att utveckla produkterna. Vi har gjort redaktionella förstärkningar för första gången på väldigt länge: två tjänster till Norra Skåne och en tjänst till webben. Vi har lanserat en digital betalmodell. Och när processen om hotellet är över kan vi börja få intäkter från de fastigheterna som stått oanvända.

Lars Sjögren vågar dock inte lova ett plusresultat i år.

– Jag lovar ingenting och framförallt inte i Medievärlden. Vi har varit i branschen i 130 år och visst har omställningen bort från storstadsstödet gjort att vi under lång tid tagit stryk, men vi är ute ur den processen med fötterna på marken. Målet är glasklart: en sund affär som levererar vinst som vi kan investera i kvalitetsjournalistik. Vi är långsiktiga i allt vi gör och detta har tagit lång tid, men det tar tid att göra saker grundligt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.