Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånskan överväger sänkt utgivningstakt

Publicerad: 23 September 2015, 04:53

Skånska Dagbladet kommer att tappa cirka 10 miljoner i presstöd. Nu överväger ledningen att lägga ned söndagstidningen.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

De nya presstödsreglerna innebär att storstadsstödet fasas ut och att Skånska Dagbladet tappar cirka 6 miljoner 2016 och ytterligare cirka 4 miljoner 2017. Från årets 31 miljoner i presstöd till 21 miljoner kronor 2017.

Hur ska ni kompensera det?

Det vet vi inte ännu, men det mest troliga är att vi går över till sexdagarsutgivning, säger tidningens chefredaktör Lars J. Eriksson.

När storstadsstödet försvinner blir tillskottet för att göra en sjudagarstidning marginellt.

Vi skulle kunna ge ut en söndagstidning även i fortsättningen, men det extra tillskottet blir cirka 700 000 kronor och kostnaden för tryck, distribution och produktion är cirka 11 miljoner kronor per år. Så det är svårt att få den kalkylen att gå ihop.

Överväger ni några andra åtgärder?

Nej, egentligen inte. Vi har fullt fokus på att öka annonsintäkterna, men med den budget regeringen lade igår kommer det bli svår att få hushållen och annonsörerna att öka sina investeringar.

Förra året gjorde moderbolaget en förlust på drygt 20 miljoner kronor och koncernen en förlust på knappt 10 miljoner kronor. I en intervju med Medievärlden i våras sade styrelseordförande Håkan Mattsson: ”För 2015 känns det väldigt bra att kunna lägga en budget som siktar mot en smärre vinst.”

Hur går ni enligt budget, tidigare i år kommunicerade ni en resultatförbättring i år, gäller det fortfarande?

Nej, det tror jag inte. Det ser ungefär likadant ut som ifjol, så om vi inte spurtar de sista månaderna blir nog årets resultat i nivå med fjolårets, säger Lars J. Eriksson.

Hur ska ni vända förlust till vinst?

Vi jobbar hårt med att öka intäkterna och har varit fortsatt väldigt framgångsrika när det gäller att sänka kostnaderna. Vår långsiktiga strategi är att ta oss vidare, inte minst till 2019 då vi kan få ett lägre tryckpris, eftersom vi sitter fast i ett ganska dyrt tryckeriavtal.

Är eventuella intäkter eller skadestånd för hotellbygget inräknat i budgeten?

Nej, det är inget vi kan ta med i budgeten eftersom vi inte vet var det landar, och det kan bli en process som kan dra ut på tiden flera år.

Skånskan förbättrade resultatet

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.