Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånskan och Sydsvenskan i söndagstvist

Publicerad: 1 December 2008, 10:13

Skånska Dagbladet och Sydsvenskan har råkat rejält i luven på varandra. Konflikten dras nu till skiljenämnd.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Skånskan hävdar att SDS inte följer det samarbetsavtal som finns mellan tidningarna och drar nu tvisten till en skiljenämnd – en tvist som för Skånskans del handlar om mångmiljonbelopp.

Sydsvenskan å sin sida hävdar att det samarbetsavtal som finns strider mot konkurrenslagstiftningen

Bakgrunden är det mångåriga avtal de två tidningarna har om en ”gemensam” söndagstidning (med bytte av logga och ledarsida), som trycks av Sydsvenskan. För avtalet betalar Skånskan en del, men framför allt drar man in rejält med pengar på söndagsannonseringen.

Att ha Skånskan med på vagnen på söndagar ökar å andra sidan Sydsvenskans räckvidd med ca 25 procent – ett nog så viktigt argument för annonsörerna.

– Men nu följer inte Sydsvenskan det ingångna avtalet, säger Skånskans vd Richard Kling. Och eftersom vi inte kan komma överens har vi hänskjutit frågan till en skiljenämnd där juristerna får ta över.

Vad som hänt är att Sydsvenskan infört vad man kallar en valfrihet för annonsörerna på söndagarna.

– Att som tidigare ovillkorat låta annonserna gå i båda söndagstidningar (Skånskan och Sydsvenskan) strider mot konkurrenslagstiftningen, har både vi och oberoende experter kommit fram till, säger Sydsvenskans vd Johan Ståhl.

– Därför har vi börjat erbjuda en valfrihet, d v s du kan annonsera i Skånskan och/eller Sydsvenskan. Vi kan inte ha ett avtal som strider mot lagen.

Den nya ordningen har alltså inneburit att en del annonsörer väljer enbart Sydsvenskan på söndagar.

Detta har då naturligtvis fått till följd att Skånska Dagbladet plötsligt får en mindre del av annonskakan på söndagar – man tappar helt enkelt intäkter.

Exakt hur mycket vill ingen av parterna gå in på men att det handlar om mångmiljonbelopp bekräftas av Kling, som ovanpå drastiska personalnedskärningar och kamp för bibehållet presstöd nu också ser en viktig intäktskälla sina.

– Vi hävdar att det är vår tolkning av det ursprungliga avtalet som ska gälla, säger Kling.

Det kan ta upp till ett år innan skiljenämnden kommer med sitt utslag.
Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.