Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånskan minskar förlusten

Publicerad: 7 maj 2018, 07:36

Skånska Dagbladet Malmö

Skånska Dagbladet förbättrar resultatet till en förlust på 18 miljoner. I år ska företaget vara i balans, enligt styrelseordförande Håkan Mattsson, som sade samma sak inför fjolåret.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Skånska Dagbladet förbättrade sitt resultat rejält 2017 – men går fortfarande med förlust. Resultatet för tidningsrörelsen (Skånskan och Norra Skåne) blev ett minus på 18 miljoner kronor jämfört med minus 27 miljoner året dessförinnan.

– Och i de 18 miljonerna finns då en kostnad för avveckling av Tidningsbärarna på fem miljoner, säger Skånskans styrelseordförande Håkan Mattsson. Så egentligen är en jämförbar siffra 13 miljoner.

–Men, säger Mattsson, i år ska tidningsrörelsen vara i balans.

Koncernens omsättning sjönk rejält i fjol – från 209 miljoner 2016 till cirka 170 miljoner 2017.

2016 års resultat var egentligen ett minus på 39 miljoner kronor, men man hade då kostnader för tidningsutbärningen av Norra Skåne i Hässleholm som överskred budget med drygt tio miljoner.

– Jag tycker vi har gjort en fantastisk resa och årets resultat är faktiskt enligt plan med undantag för avvecklingskostnaden och en något dyrare distribution än väntat. Detta belastar resultatet med cs nio miljoner kronor. Vi har också ett litet tapp i annonsintäkterna jämfört med budget.

Enligt Mattsson är förlusterna ganska jämnt fördelade mellan SkD och NSk.

Skånskan slopade under 2017 sin söndagstidning och den åtgärden förbättrar resultat – hur mycket är oklart. Enligt en tidigare gjord beräkning skulle detta ge en besparing på tolv miljoner kronor.

– Men nu satsar vi ännu mer på att förstärka journalistiken, bl a genom att omfördela resurser och vi har faktiskt nyanställt journalister.

Fotnot: I en intervju 2017 i Medievärlden efter 2016 års brakförlust sa Mattsson: I år ska koncernen vara i balans. Nu ska den vara i balans i år.

Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.