Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånskan backar planerar sparpaket

Publicerad: 12 december 2012, 09:15

Skånska Dagbladet går med förlust i år och tvingas nu genomföra ett antal förändringar.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Tidningsrörelsen måste spara cirka fem miljoner kronor och det blir någon form av personalnedskärning plus en del omfördelningar från print till webb och den nya tv-satsningen. Dessutom bantas antalet editioner.

Ja, det blir förändringar och produkten kommer att påverkas när vi tvingas rationalisera ytterligare, säger Skånskans styrelseordförande Håkan Mattsson.

Med närmare tio miljoner kronor mindre i presstöd för 2011 och en vikande riksannonsering går Skånskans tidningsrörelse i år mot en förlust på 11-12 miljoner kronor. Hur stort presstödet, med de nya reglerna, blir nästa år (för 2012) är nästan omöjligt att beräkna. Men för att nå ett budgeterat nollresultat måste alltså besparingar göras.

Vi kan nog inte undvika en viss personalnedskärning, men det blir inget jättedramatiskt, säger Håkan Mattsson.

Vi gjorde rätt drastiska besparingar för några år sedan och det finns ju en smärtgräns för hur långt man kan gå.

Enligt chefredaktör Jan A Johansson blir det sannolikt inga större nedskärningar netto.

Vi har ju den nyss beslutade tv-satsningen som ska bemannas. Vi kan flytta resurser från den befintliga organisationen som idag gör papperstidningen till tv. Men var vi slutligen landar är svårt att säga.

Ytterligare en besparingsåtgärd blir att Skånskan går från nuvarande tre editioner till två.

Vi ska fokusera mer på de områden där vi är starkast, Mellanskåne och sydöstra Skåne. Vi utreder därför att låta nuvarande Malmöeditionen gå in i de andra två. Du slipper plåtbyten i tryckeriet och du sparar ett par miljoner.

Huvudanledningen till årets förlust är att riksannonseringen gått så mycket sämre än vi hade hoppats på, säger Skånskans vd Joakim Radermacher, som dock pekar på att koncernen som helhet går plus minus noll i år. Bland annat beroende på att värdepappersportföljen gått bra.

I budgetarbetet för 2013 togs tre olika besparingsalternativ fram. Styrelsens au har valt det minst smärtsamma. Budgeten ska tas av styrelsen den 19 december.

Fotnot: Skånska Dagbladets presstöd bestämdes av presstödsnämnden i september till 49,8 miljoner kronor vilket är 9,7 miljoner kronor mindre än föregående år.

Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.