Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånska Dagbladets nye vd vill satsa redaktionellt

Publicerad: 24 oktober 2017, 11:44

Tidningsgruppens publisher Lars Sjögren.

Lars Sjögren blir ny vd för Skånska Dagbladet. Han tror att koncernens rejält minskade tryck- och distributionskostnader kan ge utrymme för redaktionella satsningar.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Skånska Dagbladet har under flera år gjort stora förluster, men enligt tillträdande vd:n Lars Sjögren är den tiden över nu.

– Förutsättningarna framåt är ljusare än på länge. Vi får rejält lägre distributionskostnader och mer marknadsanpassade tryckkostnader. Nu måste vi fundera på om vi ska använda en del av de resurserna förstärka den redaktionella kraften.

– Det har varit mycket fokus på att minska kostnadsmassan, vi kanske måste bli lite bättre på att tjäna pengar.

Och det gör man genom att anställa journalister?

– Ja, genom att ha en bra produkt och vara angelägen för de som verkar här, det är ju hjärtat. Nu är vi extremt slimmade efter flera sparpaket.

Han kan dock inte lova nyanställningar i detta skede.

Vilka är de mest akuta frågorna för dig att lösa som ny vd?

– Att långsiktigt landa tryckningen och se till att övergången till Tab som distributör vid årsskiftet går så smidigt som möjligt.

Skånska Dagbladet har tidigare tryckt hos nu nedlagda Malmö Tidningstryck, och trycker sedan två veckor tillbaka hos Bonnierägda Bold.

– Vi trycker hos Bold för stunden medan vi fortsätter att diskutera långsiktiga lösningar.

Den största kostnadsminskningen gör Skånska Dagbladet på distributionen när Tidningsbärarna lägger ned verksamheten vid årsskiftet. I Mellanskåne kommer Tab att ta över distributionen av Skånska Dagbladet. I Västra Skåne kommer Bonniers nya bolag sköta distributionen och i Sydöstra Skåne kommer Gotas nya bolag Point att göra det.

Minskningen av storstadsstödet har skett stegvis de senaste åren, men Skånska Dagbladets presstöd ska nu ligga kvar på nuvarande nivå i alla fall till 2019, och enligt Lars Sjögren har koncernen klarat att kompensera de minskade intäkterna från presstödet.

– Min absoluta målsättning är att 2018 ska bli ett plusår, och det är inga rosa drömmar, det finns goda förutsättningar för det.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.