Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånska Dagbladet på väg mot storförlust

Publicerad: 3 September 2013, 09:00

Skånska Dagbladet tvingas nu till ytterligare ett stålbad samtidigt som tidningen går mot en brakförlust i år.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Nya personalnedskärningar görs på Skånska Dagbladet ett tiotal personer har nyligen blivit uppsagda för att kompensera för vikande annonsmarknad och ett drastiskt minskat presstöd.

Vi har just förhandlat färdigt att minska den redaktionella personalen med ett tiotal tjänster, säger Skånskans chefredaktör Lars J Eriksson.

Och det kan komma att bli ytterligare besparingar.

Enligt vad Medievärlden erfar blir Skånskans halvårsresultat för tidningsrörelsen en förlust på cirka 20 miljoner kronor och för helåret en förlust i storleksordningen 30-35 miljoner kronor. Den budgeterade förlusten var nio miljoner.

Jag vill inte kommentera resultatet närmare än, mer än att det blir sämre än budgeterat, säger Lars J Eriksson.

Samtidigt ligger den framtida presstödsutvecklingen som ett mörk hot över tidningen. Skånskan har idag 43,5 miljoner kronor i presstöd plus ca en miljon i distributionsstöd. 2017 blir presstödet, enligt det förslag som finns, 21,4 miljoner (Förutsatt att tidningen behåller sin nuvarande upplaga). Det vill säga minst en halvering på fyra år.

Det är därför vi måste fortsätta spara samtidigt som vi försöker öka intäkterna. Men vi tycker att presstödskommitténs förslag är smått skandalöst när andratidningar, ofta socialdemokratiska, som inte har ens halva vår upplaga får nästan dubbelt så stort stöd per exemplar. Vi, och i viss mån Svenska Dagbladet, får bekosta ökat stöd åt andra. Och de tidningar som gynnas är mer partiorgan än nyhetstidningar.

Försäljningen av förlusttyngda Laholms Tidning (troligt resultat i år -9-10 miljoner kronor) förra veckan var ett steg mot att minska kostnaderna. I våras skrotades en planerad TV-satsning som blev för dyr. Hade den kunnat genomföras hade merparten av de nu tiotalet uppsagda fått behålla jobben.

Samtidigt har nu Skånskan som extern konsult anlitat mediedocenten Stefan Melesko för en långtidsutredning där strategier för att öka intäkterna ska tas fram.

Skånskans andra dottertidning, Norra Skåne i Hässleholm, står för närvarande inte på säljlistan.

Men vi ändrar strategi och låter Norra Skåne bli mer självständig. Att fjärrstyra från Malmö var inge bra idé, säger Lars J Eriksson.

Fotnot: Presstödskommittén överlämnar sitt förslag till kulturministern den 11 september, varefter en remissrunda inleds.

Så vill ledningen krympa Skånskan

Nu har Skånskan sålt Laholms Tidning

Skånskan skrotar tv-satsningen
Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.