Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skandalmontage kan bli dyrt för S

Publicerad: 29 Oktober 2012, 13:03

Socialdemokraterna riskerar högt skadestånd efter bildpubliceringen av kungamontaget.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Utan att fråga om lov använde socialdemokraternas magasin Tiden och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin andras fotografier till fotomontaget där kungen och hans vänner äter pizza från Camilla Henemarks kropp. Nu krävs partiet på skadestånd från en av fotograferna som tagit facket till hjälp.

– Det kan bli helt monstruöst om man ser till uppmärksamheten som bilden har fått, säger upphovsrättsjuristen Olle Wilöf till Expressen.

Magasinet Tiden ska ha kontaktat bildbyrån Scanpix för att ge konstnären Elisabeth Ohlson Wallin tillgång till deras arkiv i syfte att göra research, uppgav man på magasinet. Flera bilder som Elisabeth Ohlson Wallin hittade hos bildbyrån användes också i fotomontaget. En av bilderna hade tagits av TV4:s fotograf Dan Norrå. Men han blev aldrig tillfrågad om bilden fick användas.

– Hon får inte använda bilden på det sättet utan att fråga. Hon har inte heller angett vem som är fotograf och har dessutom manipulerat bilden, säger han till Expressen.

På Tiden har man trott att Elisabeth Ohlson Wallin gjort upp om bildrättigheterna och är beredda att ersätta fotografen på något sätt. På Scanpix tittar man nu närmare på vad som kan ha hänt. Enligt upphovsrättsjuristen hos Journalistförbundet Olle Wilöf är det socialdemokraterna som bär ansvaret och eftersom kungamontaget fick stor spridning riskerar partiet att få ett högt skadeståndskrav.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.