Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska Värnpliktsnytt läggas ner, Ulrika Häggroth?

Publicerad: 14 juli 2009, 09:56


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

–    Det beror på vad remissinstanserna säger. Men läget är osäkert. Försvarsmakten har ju tydligt sagt att man inte vill driva en tidning som kritiskt granskar den egna verksamheten.

Från försvarsmaktens sida har man sagt att det skulle vara bättre om en extern aktör tog över tidningen. Kommentar?

–    Det är ett tufft jobb att granska sin chef. Man måste ha mycket civilkurage. Det kan vara svårt för någon som inte är så insatt i hur försvaret fungerar att bedriva den granskning som vi har gjort.

–    Försvaret står inte högt upp på mediernas agenda. Det är få som engagerar sig i officerare som blir illa behandlade eller hur försvarsmakten försöker sätta munkavle på sina anställda.

Förutom ni på Värnpliktsnytt?

–    Vi har inte lyckats fullt ut. Men vi försöker, bland annat genom att återkommande rapportera om hur försvarsmaktens anställda inte kan grundlagarna som de är satta att försvara.

–    Jag brinner för tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Om vi med vår rapportering om bland annat maktkorruption har lyckats att få någon att ändra sitt beteende så är det mycket värt.

Vilket betyg skulle du sätta på öppenheten inom försvarsmakten?

–    Generellt sett en fyra, knappt godkänd. Men som tur är finns det i en del kretsar ett ökat intresse för de här frågorna. Hösten och vintern 2008 hade jag en dragning för ett 50-tal chefer om vad tryckfrihetsförordningen innebär, bland annat om vilka handlingar man inte kan säga nej till att lämna ut.

Under din tid som chefredaktör har du bland annat JO-anmält officerare för brott mot efterforskningsförbudet och polisanmält tidigare ÖB för sexistiska anklagelser. Tror du att ditt agerande påskyndat förslaget om nedläggning?

–    Jag är väl varken populär eller omtyckt inom försvaret, men jag tror inte att det jag gjort haft någon betydelse i det här fallet.

Om utredningens förslag går igenom läggs tidningen ner 1 juli 2010. Vad tänker du göra då?

–    Ingen aning. Jag trivs jättebra med att vara chef och att få utbilda nästa generations journalister. Jag vill gärna vara kvar i mediebranschen.

Fotnot: 15 oktober är sista remissdag för Pliktverkets slutrapport.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.