Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska internetleverantörer tvingas blockera piratsajter?

Ska det bli förbjudet för internetleverantörer att ge kunder åtkomst till The Pirate Bay? I dag avgörs frågan i Stockholms tingsrätt. Att ålägga internetleverantörer förbud är i sig inget nytt, skriver Fredrik Svärd.

Publicerad: 27 November 2015, 06:51

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

The Pirate Bay

I dag avgörs om Bredbandsbolaget ska förbjudas att ge kunder åtkomst till The Pirate Bay. Bredbandsbolaget pekar på internetleverantörernas samhällsfunktion och varnar för att förbud kan komma att leda till självcensur. Universal, Sony, Warner, Nordisk Film och SF kontrar med att detta är det rättsekonomiskt mest effektiva sättet att komma åt problemet med notoriska piratsajter.

Att balansera olika grundläggande rättigheter har EU-domstolen gjort under lång tid, däremot är svenska domstolar rätt nya på området. Jag tror att det centrala i rättegången kommer vara bevisfrågor och inte själva åtgärden. Här har Rättighetsalliansen i Danmark varit väldigt framgångsrika, men det har tagit många processer och många år att komma fram till vad domstolarna behöver för att blockera en sajt. Numera går däremot dessa rättegångar snabbt och smärtfritt i Danmark, säger Sanna Wolk, docent i immaterialrätt vid IMK/Uppsala universitet.

Att ålägga internetleverantörer förbud är i sig inget nytt – för några år sedan ansågs exempelvis en internetleverantör ha medverkat till upphovsrättsintrång genom att leverera nätkapacitet till just The Pirate Bay. Frågan är nu om medverkansansvaret kan inträda redan i och med att leverantören ger abonnenter internetaccess och därmed tillgång till The Pirate Bay – och alltså utan att leverantören haft något direkt samröre med piratsajten. Frågan har prövats i Norge och Danmark, men inte i Sverige.

Bredbandsbolaget menar att bolaget inte har någon skyldighet att blockera tillgången och att det måste krävas mer än bara bedrivande av leverantörsverksamhet och tillhandahållande av internetuppkoppling för att leverantören ska kunna hållas ansvarig. Bolagets advokater anförde under förhandlingarna att ytterst få av bolagets kunder använder The Pirate Bay, och varnade för att vi skulle kunna få en situation där medverkansansvaret omfattar även sajter som Wikileaks.

Varnar för självcensur

Jonas Jegerborn, chef för bredband och TV vid Telenor, är orolig för att internetleverantör ska börja censurera sig själva.

Om vi är medskyldiga till detta, vad är vi då medskyldiga till genom att inte aktivt blockera innehåll? Om vi är medskyldiga till upphovsrättsbrott, kan det väl likväl omfatta hot, förtal, ärekränkning och alla andra brott som sker varje dag på sociala medier? Det här blir början på slutet för internet som vi känner till det idag, om vi får en fällande dom, sade Jonas Jegerborn, chef  för bredband och TV vid Telenor till Di Digital inför huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Telenors presschef Aron Samuelsson instämmer:

Detta får definitivt konsekvenser för andra mål. Vi skulle få det som i Norge, där domstolar väljer vilka sajter som ska blockeras, sade han under en paus i förhandlingarna.

Motparterna menar att Bredbandsbolaget medverkar till upphovsrättsintrång och vill att bolaget ska blockera DNS:er och IP-adresser till samtliga adresser, undersidor och underdomäner. Företagens ombud betonade i slutanförandet att målet rör två notoriska piratsajter, och att förhandlingen skulle handla om dessa och inte om några eventuella kommande mål.

Om det inte blir ett förbud har rättighetshavarna inga medel kvar, och då har vi ett fortsatt piratproblem, sade Henrik Bengtsson, advokat vid Delphi.

Han argumenterade för att abonnenterna inte har något legitimt eller skyddsvärt intresse av att få tillgång till The Pirate Bay. Han betonade också att ingen internettrafik behöver övervakas eller granskas, och att ett förbud vore rättsekonomiskt effektivt eftersom mellanhänder har möjlighet att påverka till låg kostnad. Henrik Bengtsson pekade också på att spärrar införts på andra håll i Europa.

Han får medhåll av Tom Kronhöffer, advokat på von lode.

Rättighetshavare har rätt att även kunna stoppa sajter som säljer t ex piratkopior av läkemedel eller andra produkter. Det ligger i sakens natur att de kriminella nätverk som ligger bakom sajterna är ljusskygga och verksamheten är ofta svår att spåra och stänga ned direkt. Därför är det viktigt att kunna blockera sådana sajter genom medverkansansvar för de leverantörer som tillhandahåller uppkoppling, om inget annat hjälper.

Så fungerar medverkansansvaret

Den som objektivt sett främjat en brottslig gärning med råd eller dåd kan dömas för medhjälp till brottet, även om medhjälpen varit obetydlig. En förutsättning är att medhjälparen psykiskt eller fysiskt utövat inflytande, men medverkansgärningen behöver inte ha varit en nödvändig förutsättning för brottets genomförande.

I ingressen till det så kallade Infosocdirektivet, som harmoniserar upphovsrätten i EU, anges att mellanhänder som erbjuder IT-tjänster i regel har störst möjligheter att sätta stopp för intrång, och att rättsinnehavare bör ha möjlighet att begära förläggande mot mellanhänder som förmedlar intrång i skyddade verk.

När Infosocdirektivet infördes i Sverige uttalade regeringen att det normalt sett krävs mer än att bedriva leverantörsverksamhet för att en mellanhand ska kunna hållas ansvarig som att upplåta serverutrymme.

Avgörandet blir offentligt klockan 11:00 på fredagen

Fredrik Svärd, medie- och kommunikationsvetare

mvredaktion

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

The Pirate Bay

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.