Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska du mediefasta nu, Anders Ahlberg?

Publicerad: 17 Mars 2011, 12:43

Kyrkans Tidning uppmanar sina läsare att ta mediefasta. Anders Ahlberg, tidningens chefredaktör, tillika Medievärldens tidigare dito, tycker det är en bra idé. I alla fall i teorin


Eh Nej.

Hur tänkte ni?

Tanken lanserades redan i Amos (Kyrkans Tidnings livsfrågemagasin) för ett år sedan. Och jag tyckte det lät provocerande och spännande eftersom vi lever i ett extremt mediesamhälle. Hur får man perspektiv till det?

Så du anser att det finns ett behov av mediefasta?

Absolut. Vi behöver fundera över våra medievanor. Jag har själv känt hur det blivit för mycket då och då. Jag fick rådet av Bo Strömstedt en gång att det är viktigt att våga släppa flödet, byt tempo ta en bok och fördjupa dig, menade han.

Jag läser in en hel del mediekritik i ledaren

Det stämmer absolut! Det finns en snuttifiering och fragmentisering på många håll som inte gynnar läsaren.

Så därför tycker Kyrkans Tidning att läsarna ska mediefasta. Samtidigt som katastrofen i Japan hela tiden växer, samtidigt som det håller på att utveckla sig till inbördeskrig i Libyien, samtidigt som

Det är ett problem. Vi kan inte ta en paus från att vara världsmedborgare. Kanske ska det vara mer som Ramadan, att vi avstår från medier under dygnets ljusa timmar och sedan uppdaterar oss på kvällstid.

Tror du att det blir några reaktioner på ledaren?

Jag hoppas att det blir reaktioner! Jag och Brita (Häll, Kyrkans Tidnings ledarskribent) vill att det ska bli det. Det här är en viktig fråga går det att ställa sig bredvid mediebruset?

Nu håller du i en utgivarkurs på TU. Ska du gå in där och uppmana deltagarna att lägga ner verksamheten också?

Jag önskar att redaktörn inte ställt frågan så. Jag ska förmedla min bild och prata om vikten av att utmana sina fördomar. Om betydelsen av att inte vara en i drevet. Att, precis som vi gjorde på Medievärlden, stanna upp och ställa sig frågan, tänk om det är tvärtom i stället. Jag ska uppmana dem att stanna upp och reflektera.

Ledaren i Kyrkans Tidning här:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.