Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska du lämna nu när det hettar till, Henrik Selin?

Publicerad: 8 Januari 2009, 13:48

Presstödsnämnden får ny chef mitt i matchen om presstödet. Henrik Selin flyttar till Bryssel och lämnar över jobbet till Åsa Finnström. Den sista insatsen blev att trycka på för att få de nya reglerna i funktion utan att de berörda tidningarna skadades.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionPresstödPresstödsnämnden

– Det har hänt mycket spännande under mina år också: presstödet ifrågasatt, ett hot eller en möjlighet hur man nu ser det, Dagens Nyheter som sökt presstöd – något liknande har inte hänt förr – och utredningsarbetet om taltidningarna.

Vad har varit viktigast?

– Att få beslut om det nya regelverket för presstödet så att ingen tidning skulle skadas.

Beslutet togs i sista stund.

– Jo.

Fick ni ta departementet i örat?

– Nej, men nämnden var i kontakt flera gånger i oktober och november och pekade på vikten av besked om de nya reglerna. I slutändan tror jag inte att någon tidning kom i kläm.

Det gällde framför allt det förändrade kravet på 55 procent eget material istället för 50?

– Ja.

Beslutet att inte ge DN presstöd, var det rätt?

– Ja, det tycker jag. Det var inte svårt att ta fram underlag. Presstödsnämnden har sedan starten haft möjligheten att titta på helheten om den säger något annat, och i det här fallet gjorde den det.

Hör politik och medier ihop?

– I allra högsta grad. Politikerna kan göra insatser genom att främja utveckling, men också hålla ordning genom lagstiftning och att skydda vissa grupper.

Henrik Selin menar att ägarkoncentrationen är en fråga som kommer tillbaka. Senast den behandlades i det politiska systemet var för tio år sedan. Den utredningen ledde inte till någon lag.

– Fler och fler i olika politiska läger inser vikten av ägarkoncentrationen och funderar över vad man ska göra. Nu med krisen, när de svagaste drabbas, står Sverige står utan åtgärder.

Efterlyser du lagstiftning?

– I alla fall att man tänker igenom den igen. Den bör komma upp, eller rättare sagt lär komma upp.

De stora medieföretagsköpen har lett till att en del tidningskoncerner ligger illa till på grund av sina omfattande lån.

– Stora ägare faller extra tungt. Det ser vi i bilindustrin, det kan gälla tidningsbranschen också.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.