Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska det vara lättare att åtala för förtal, JK?

Publicerad: 3 Augusti 2009, 09:45

I en debattartikel i DN efterlyser Arne Ruth och Percy Bratt att reglerna för åtal vid förtal ska ändras så att åklagare åtalar i fler fall. JK Göran Lambertz håller med om resonemangt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

–    Någon form av begränsning bör det finnas. Det kan inte vara så att åklagare ska utreda bråk mellan personer där anklagelser kastas fram och tillbaka. I många fall måste det vara upp till den enskilde att åtala.
–    Men lite lättare kunde det vara för oss åklagare.

Hur gör man det ”lite lättare”?

Det är svårt att säga. Den kan dyka upp för oss i utredningen (Tryck- och yttrandefrihetsberedningen). I direktivet står det att vi bland annat ska ”utreda om skyddet för enskildas integritet och privatliv bör stärkas”.

Kan man ändra formuleringen ”särskilda skäl”?

–    Det står ”ur allmän synpunkt särskilda skäl”. Det kan räcka med att stryka ”ur  allmän synpunkt”.

Och så att man får en praxis i hur det ska bedömas?

–    Ja.

Är det hos er på JK-ämbetet en sådan praxis skulle växa fram? Ni har väl mycket mer vana vid frågorna än vanliga åklagare?

–    Det är osäkert. Vi har många ärende, men här stannar det oftast vid en snabb bedömning att det  inte rör sig om förtal ur allmän synpunkt.
–    De svåra fallen är få – och varje fall är svårt.

Arne Ruth och Percy Bratt beskriver polariteten mellan yttrande- och informationsfriheten å ena sidan och skyddet för den enskilde å den andra. Du brukar tala om samma sak.

– Det är ett stort och svårt problem, att hitta en lämplig skärning mellan dem. Det är inte en huvudsak för oss i beredningen, och jag vet inte svaren än – men de kommer.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.