Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ska alla 800 upp på scen, Medieormen?

Publicerad: 17 november 2011, 12:59

Sveriges Radios Medieormen delar ut sitt pris till de 800 Flashback-grävare som avslöjade naturfotografen Terje Hellesøs fusk.


Ämnen i artikeln:

Flashback

Nej, det blir en speciallösning eftersom de vill vara anonyma. De kommer troligtvis att göra en gemensam hälsning via Bambuser eller Youtube som vi spelar upp, säger Cecilia Djurberg som jobbar med Medieormen och sitter i juryn.

Hur kom ni fram till att de är 800, räckte det med att ha skrivit en kommentar?

Det här är deras egna uppgifter. De har uppskattat att 800 personer deltog i detektivarbetet.

Det var ett stort avslöjande, som blev en världsnyhet. Det var crowdsourcing som fungerade i samspel mellan traditionella och sociala medier. Många var engagerade och det var en väldigt städad tråd. Jag tror att vi kommer att få se mycket mer av sådana här metoder i framtiden.

Är det Flashback eller personerna som vunnit?

Det är det grävande kollektivet, inte plattformen Flashback, det har vi varit väldigt tydliga med.

Så det skulle ha kunnat vara ett kollektiv där vissa skrev på Twitter, vissa på Facebook, vissa olika forum och så vidare?

Ja, det är det här speciella, tillfälliga, kollektivet. De har ju publicerat sig i en blogg också, så här finns båda delarna, både research och publicering.

Traditionella medier gjorde inte sitt jobb, de hade kunnat avslöja fotografen istället för att bara redogöra för misstankarna.

Bryr man sig om ett sådant här pris från ett traditionellt medieföretag om man tillhör den här ickehierarkiska anonyma nätkulturen?

Det är olika, en del är upprörda över det, andra tycker att det är bra.

Hur vet man om man tillhör vinnarna?

De som vet med sig att de bidragit till avslöjandet kan ta åt sig av äran.

Är det ett problem att de är anonyma, skulle ni själva eller era kollegor kunna vara de som grävt anonymt?

– Att det inte är vi i juryn vet vi. Det kom in fyra nomineringar totalt till Flashbackgrävarna, två av dessa från personer som jobbar här på Sveriges Radio och de skulle ha kunnat vara med och grävt, det vet vi inte. Full anonymitet är full anonymitet. Det finns säkert folk med en egen agenda i kollektivet, men det gör ju inte avslöjandet mindre viktigt.

Läs mer om priset på Medieormens sajt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Flashback

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.