Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sjuåring möter partiledare i Metros valsatsning

Publicerad: 27 april 2018, 06:53

Siri Amram, tv-chef på Metro, Lucy, programledare för Lucys val och debattchefen Soraya Hashim.

Sjuåriga Lucy intervjuar partiledarna från riksdagen för Metros räkning inför valet. Först att ta plats i tv-studion är statsminister Stefan Löfven (S).


Ämnen i artikeln:

MetroStefan Löfven

Metro lanserar i veckan tv-programmet ”Lucys val”. Programledare och intervjuare är sjuåriga Lucy. I programserien möter hon samtliga svenska partiledare som sitter i riksdagen. Det första avsnittet med statsminister Stefan Löfven (S) sändes i går på metro.se. Resterande sju avsnitt kommer att släppas veckovis under våren.

De frågor Lucy ställer till partiledarna har tagits fram av henne och andra barn tillsammans med Metros redaktion. I handen har Lucy en visselpipa som hon kan blåsa i under programmets gång om den utfrågade partiledaren uttrycker sig krångligt eller är långtråkig. Varje program avslutas med att Lucy lär programledarna att ”shuffla”.

Programidén presenterades av Metros debattchef Soraya Hashim i höstas. Sedan dess har projektgruppen, där även tv-chefen Siri Amram ingår, jobbat med att utveckla konceptet.

– Det här är ett exempel på en kreativ idé som också har ett extremt starkt genomförande, säger Metros publisher Thomas Eriksson.

För genomslaget har varit stort. Mindre än ett dygn efter att klippet med statsministern publicerats på Facebook har det 160 000 visningar, berättar han.

– Och utöver det har vi mycket trafik på sajten. Det är jäkligt kul, jag är väldigt stolt över att vara en del av en redaktion som kommer med den här typen av idéer och genomför dem så exemplariskt, säger han och fortsätter:

– Vi ska göra mer sådana här saker som så tydligt särskiljer oss från andra.

Programledaren Lucy hittades genom en casting där ett tjugotal barn deltog.

– Lucy är orädd, nyfiken och rolig. Hon passar perfekt för uppgiften. Flera av partiledarna har i efterhand sagt att Lucys intervju varit bland de svåraste de gjort.

Klimatet på nätet, där ju det här publiceras, är omvittnat hårt i dag. Inte minst i sammanhang där politiska frågor får utrymme. Hur har ni resonerat kring det inför beslutet att sätta en sjuåring i fokus på det här sättet?

– Det är en fråga vi diskuterat noggrant. Vi har fört en dialog med Lucys mamma om vad ett medverkande faktiskt innebär och vidtagit flera åtgärder för att minimera utsattheten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MetroStefan Löfven

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev