Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SJF tror på crowdfunding

Publicerad: 5 februari 2013, 08:51

När tidningarnas affärsmodeller är i kris måste det till andra metoder för att finansiera journalistiken. Crowdfunding kan vara en väg menar Svenska Journalistförbundet.


Ämnen i artikeln:

SJF

I en ny rapport, Alternativ finansiering av journalistiken, pekar förbundet på att crowdfounding blir allt vanligare. Inte minst internationellt.

Det väsentliga är inte var pengarna kommer ifrån, utan att lagar och yrkesregler upprätthålls, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Det handlar då om:

att full redaktionell integritet garanteras

att spelreglerna om press- och yrkesetik efterlevs samt att det finns någon instans där allmänheten kan komma med klagomål

att utgivare finns i redaktionell ställning

att finansieringen är transparent så långt som möjligt

I rapporten konstateras också att alternativa finansieringsmetoder inte på något sätt är nytt i det svenska tidningslandskapet. Som exempel nämns LO:s bidrag till Aftonbladet och Stockholms-Tidningen samt Fria Tidningen som med en modell som bland annat bygger på donationer från privatpersoner.

Den prisbelönta amerikanska sajten ProPublica lyfts också fram. Enligt rapporten pågår det en förstudie om att starta en liknande verksamhet i Sverige.

Ämnen i artikeln:

SJF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.