fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF:s ordförande utsatt för tårgasattack

Publicerad: 19 november 2018, 09:19

SJF:s nuvarande ordförande Jonas Nordling. Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som är på plats i Ramallah på Västbanken, besköts i lördags med tårgasgranater av israelisk militär.

Ämnen i artikeln:

Svenska Journalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I lördags hade Internationella Journalistfederationens (IFJ) styrelsemöte i Ramallah på Västbanken. I samband med det valde gruppen att, tillsammans med det palestinska journalistförbundet, genomföra en manifestation i form av en fredlig marsch mot en så kallad checkpoint. Men under marschen utsattes deltagarna för en tårgasattack, vilket Journalisten var först att berätta om. En av styrelsemedlemmarna som deltog i manifestationen var Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet. Han berättar om sin upplevelse av attacken.

– Tanken var att visa upp våra presskort vid checkpointen och på så vis uppmärksamma det orimliga i att palestinska kolleger hindras från att röra sig fritt i området. Men innan vi kom fram till platsen så valde den israeliska militären vid gränsstationen att beskjuta oss med tårgasgranater.

Var tänkte du när du utsattes för det här?

– Det var naturligtvis dramatiskt i stunden, och det är en extrem överreaktion från israeliskt håll. Men det var väl samtidigt inte helt oväntat dessvärre, säger Jonas Nordling och vidare:

– Att skingra en grupp av journalister med hjälp av tårgas säger väl en hel del om läget för såväl journalister som allmänheten i denna del av världen.

Attacken exemplifierar varför IFJ:s arbete är så viktigt, menar Jonas Nordling.

– IFJ arbetar för pressfrihet och goda arbetsvillkor för världens journalister. Tårgasattacken bekräftar nog i första hand vikten av detta arbete fortsätter. Vi träffade för övrigt även den palestinske presidenten Abbas senare samma dag, och påpekade då att pressfriheten också kan bli mycket starkare i hans eget land.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev