Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SJF: LAS måste skärpas efter problemen på SVT

Publicerad: 14 Mars 2019, 13:15

SVT:s redaktion i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons.

Efter kritiken mot att SVT inte ger frilansare möjlighet att vara föräldralediga menar nu Journalistförbundet att det skulle behövas lagändringar. "Det finns i dag flera sätt att kringgå Lagen om anställningsskydd (LAS) som skulle stoppas", säger Ulrika Hyllert, ordförande SJF.


Ämnen i artikeln:

SVTLina Thomsgård

Efter att Kobras tidigare programledare för Kobra, i podcasten Värvet, berättade om hur hon upplevt att SVT tvingat henne att välja mellan att fortsätta som programledare och att vara föräldraledig har frän kritik riktats mot public service-bolaget.

Babels tidigare programledare Daniel Sjölin stämde in i kritiken i en debattartikel i Expressen.

Frågan bottnar i SVT:s användande av frilansare och olika former av projektanställningar. Då varken Daniel Sjölin eller Lina Thomsgård varit anställda hos SVT har de inte haft någon anställning att komma tillbaka till efter att de varit lediga. SVT har förklarat att upplägget beror på kanalens behov av att förnya sitt programutbud.

Till Aftonbladet säger kanalens HR-ansvariga Sabina Rasiwala: ”Vi omvärderar vårt utbud var 18:e månad, då startar vi nya program, lägger ner några och framförallt utvecklar vi vårt programutbud. Det gör också att vi har väldigt få fast anställda programledare. För vi behöver förnya oss”.

Att man inte kan söka om föräldraledighet när man är frilansare beror enligt henne på att man inte är anställd, säger hon till DN.

”Det är självklart att man kan ansöka om föräldraledighet hos oss och vi kommer alltid att bevilja det. Däremot kan man inte söka föräldraledighet om man inte har ett kontrakt hos oss, på samma sätt som att jag kan inte gå in på ett företag på stan och fråga om jag kan ansöka om föräldraledighet där”, säger och fortsätter:

Fackklubben på SVT skrev sedan ett rasande debattinlägg där skarp kritik riktades mot SVT:s personalpolitik. Facket menar att de två profilerna inte kan ses som enbart frilansare utan måste ses som en del av SVT:s team.

”Frågan är då om de inte rätteligen borde ha varit anställda, med de rättigheter det medfört i form av rätten till föräldraledighet, diskrimineringsskydd, intjänande av semester och tjänstepension, anställningsskydd, och så vidare”, skriver SVT:s fackklubb.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger att den politiska lösningen på situationen är att stärka arbetsrätten och öka skyddet för visstidsanställda.

– Det märkliga är att LAS används på ett sätt i mediebranschen – och speciellt på public service – som minskar tryggheten för den enskilde i stället för att vara ett skydd, vilket är avsikten. Dessa kryphål i lagen behöver täppas till. Vi har försökt lösa detta i våra kollektivavtal men skrivningar räcker uppenbarligen inte när arbetsgivaren alltid försöker komma runt dem.

Public service sändningstillstånd är just nu under behandling. Ulrika Hyllert säger dock att lösningen på problemet inte kan vara att politikerna gör 4skrivningar i tillståndet.

– Vi är skeptiska till mer politisk styrning av public service. I nuläget hänvisar SVT till skrivningen om att de ska ha externa medverkande som anledning till sin personalpolitik. Det betyder ju dock inte att man behöver ha en sån här personalpolitik. Vi menar att det egentligen behövs mindre skrivningar och att bolagen får lösa det här på egen hand, säger hon.

I dag har Journalistförbundet och SVT ett speciellt avtal som tillåter programanställningar i upp till fyra år. Ett avtal som Ulrika Hyllert menar går att ifrågasätta med tanke på den senaste tidens turbulens kring anställningsvillkoren på SVT.

– Vi har ju som facklig part försökt tillmötesgå sändningstillståndets krav på utomståendes medverkan genom speciella regler gällande programanställning i vårt kollektivavtal, men företagens agerande får oss att ifrågasätta om våra avtalsregler är ändamålsenliga, säger hon.

Kulturminister Amanda Lind vill inte kommentera de senaste dagarnas uppståndelse kring personalvillkoren på SVT.

”Sveriges Television är ett självständigt aktiebolag vars verksamhet på en övergripande nivå regleras av de sändningstillstånd och de anslagsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med riksdagens riktlinjer. Verksamheten ska bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Det är därför varken möjligt eller lämpligt för mig som kultur- och demokratiminister att ha åsikter om hur SVT organiserar sin interna verksamhet”, skriver hon i ett mejl till Medievärlden.

Hon poängterar dock att det är viktigt att SVT agerar ansvarsfull.

”Däremot tar jag för givet att SVT följer de lagar och avtal som gäller för alla arbetsgivare. Med sin starka ställning på den svenska mediemarknaden och sin stabila finansiering är det viktigt att företaget agerar ansvarsfullt”, skriver hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTLina Thomsgård

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.