Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF: ”Kommer att titta vidare på det här”

Publicerad: 28 juni 2019, 07:25

SJF:s vice ordförande Tomas Backlund. Foto: Tor Johnsson och Lucas De Vivo

Ett tjugotal anställda på Metro får gå – det står klart efter att förhandlingarna avslutats. Men facket kommer nu att titta närmare på att informationen spreds via media innan personalen fick veta något. "Det kan vara frågan om ett lagbrott", säger SJF:s vice ordförande Tomas Backlund, något Ager-Hanssen förnekar.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

De mycket uppmärksammade förhandlingarna mellan facket och ledningen på Metro har avslutats. Det bekräftar Jounalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund för Medievärlden.

Det kommer bara att vara fyra personer kvar på Tidnings AB Metro, som är det bolag som producerar tidningen och sajten. Runt ett tjugotal personer kommer att sägas upp.

– Det är beklagligt och sorgligt att så här många blir av med sina jobb. Speciellt eftersom vi vet att de har jobbat väldigt hårt under en väldigt svår tid och har försökt att få det att fungera, säger Tomas Backlund.

Beskedet om förändringar inom Metro kom först via Expressen – när ägaren Christen Ager-Hanssen uppgav att han ville sparka alla journalister eftersom de inte ”passade inte i bolagets affärsplan”. Då hade varken facket eller de anställda fått veta något om vad som planerades. Det fick SJF:s jurist att resonera om att det kunde handla om ett brott mot förhandlingsordningen i MBL.

Christen Ager-Hanssen menade dock att han bara uttryckt sig som privatperson och att det inte är upp till honom att fatta ett sådant beslut eller informera personalen i rätt ordning.

–Det är styrelsen som fattar sådana här beslut. Så enkelt är det. Och jag sitter inte i styrelsen för Tidnings AB Metro. Vad den styrelsen vill göra är upp till dem. Det här förslaget är min personliga åsikt. Jag tycker det är en jättebra åsikt. Om styrelsen tycker det är en bra åsikt och väljer att sparka alla journalister då är det så. Men det är inte mitt beslut. Jag har inte med det bolaget att göra, sa han i en intervju.

Tomas Backlund ger inte mycket för Christen Ager-Hanssens argument. Han säger nu att SJF kommer att titta närmare på hur det hela har gått till.

– Det är inte bara att anställda får gå som är beklagligt och sorgligt – utan också sättet som det här har gått till på. Jag är förvånad över att Christen Ager-Hanssen försöker frånsäga sig allt ansvar i den här processen. Först går han ut i media och berättar om planerna att säga upp journalisterna på Metro och sedan tar han tillbaka det i någon mening, säger Tomas Backlund och lägger till:

– Det hade inte varit för mycket begärt att han förvisat sig om att personalen fått reda på planerna, även om det är hans privata åsikter, i stället för att de först får läsa om det i tidningen. Det vittnar om en stor brist på respekt mot de anställda.

Även Tomas Backlund säger att utspelet i Expressen kan röra sig om ett brott mot förhandlingsordningen i MBL.

– Vi menar att det kan vara frågan om ett lagbrott också eftersom arbetsgivare är ansvariga för att informera arbetstagare om hur verksamheten utvecklas. Det är något som vi från förbundets sida kommer att titta vidare på, säger han.

Kan det blir aktuellt med en anmälan till Arbetsdomstolen?

– I det här läget vill jag inte spekulera i vad det kan sluta i, säger Tomas Backlund.

Även under fredagen står Christen Ager-Hanssen fast vid att det inte är för bolagets räkning han har uttalat sig.

– Jag kan inte uttala mig för bolagets räkning. Det är så när man inte sitter i styrelsen eller är vd för bolaget, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.