lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF JO-anmäler UD

Publicerad: 23 mars 2018, 07:15

Svenska Journalistförbundet (SJF) har ännu inte fått tillgång till utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg som begärdes ut för över tre månader sedan. Nu JO-anmäler SJF utrikesdepartementet (UD). UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

SJFSvenska Journalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den 11 december i fjol begärde SJF tillgång till utrikesminister Margot Wallströms (S) samtliga e-postloggar en månad tillbaka i tiden. Dagen därpå fick förbundet veta att loggfilen gallrats (det vill säga att delar av materialet rensats bort, reds. anm.) efter två veckor samt att de begärda handlingarna omfattas av sekretess. Därför kunde de, enligt UD, inte heller lämnas ut.

SJF begärde en överprövning av beslutet och ärendet överlämnades till regeringen där det nu utreds. Nu har SJF lämnat in en anmälan till JO.

Enligt tryckfrihetsförordningen ska begäran om kopior av allmän handling behandlas skyndsamt. Justitieombudsmannen (JO) har i flera beslut framhållit att besked om utlämning bör lämnas samma dag eller med några dagars fördröjning om skäl finns.

Nils Funcke, expert på offentlighetsfrågor, är mycket kritisk till UD:s agerande:

– Det är extra bekymmersamt när de tyngsta och viktigaste myndigheterna inte lever upp till kravet på skyndsamhet. Varför ska byggnadsnämnden i Säffle bry sig när UD så grovt och konsekvent under lång tid inte lever upp till grundlagens krav.

Men han är inte förvånad:

– Dessvärre inte. Men ett litet ögonbryn höjdes med tanke på att utrikesministern lovat bot och bättring och startat ett förändringsarbete men fortsätter att obstruera.

Är det rimligt att UD gallrar e-postloggarna redan efter två veckor?

– Det är en orimligt kort gallringstid. Visserligen inte olagligt men här krävs enhetliga regler så att e-postloggar hos myndigheterna bör sparas i vart fall i tre månader.

Hur väl lyckas myndigheter och förvaltningar med att hantera begäran av kopior av allmänna handlingar skyndsamt, anser du?

– Vissa sköter sig exemplariskt och ska jag nämna någon så är det domstolarna. Andra sköter sig inte alls utan fördröjer genom långa handläggningstider eller ställer krav som inte har lagstöd vilket också fördröjer.

– Journalistförbundets anmälan kommer att resultera i att JO ännu en gång kommer att kritisera UD och då sannolikt kommer att hänvisa till alla tidigare beslut samt att man nu förväntar sig bot och bättring efter Wallströms initiativ.

Uppdaterad: I en tidigare version stod det att SJF begärde ut filerna 11 september. Rätt ska vara 11 december.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev