Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SJF: Hemlig dataavläsning hotar källskyddet

Publicerad: 1 December 2016, 12:48

Företrädare för Journalistförbundet är allvarligt bekymrade över vilka konsekvenserna blir om den svenska lagen ändras och börjar tillåta hemlig dataavläsning.


I en debattartikel i Svenska Dagbladet uttrycker Journalistförbundets Jonas Nordling, Stephen Lindholm och Tove Carlén oro över vilka konsekvenserna kan bli om det blir tillåtet med hemlig dataavläsning i Sverige. Under rubriken ”Håll polisens spaning utanför redaktionerna” skriver de att signalspaningen lett till att journalister i dag inte kan garantera fullt källskydd och att hemlig dataavläsning riskerar att förminska källskyddet ytterligare:

”Skulle regeringens planer på att införa hemlig dataavläsning bli verklighet skulle möjligheterna för journalister att kommunicera med sina källor över nätet försvåras ytterligare. Vi skulle vara hänvisade till att kommunicera på gamla traditionella sätt och många viktiga avslöjanden skulle kanske aldrig publiceras.”

SJF skriver vidare att man har förståelse för att det behövs nya verktyg för brottsbekämpaning på nätet, men understryker att det ”inte får ske till priset av att den fria pressen vingklipps”.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.