Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SJF: Fotoförbud fel väg att gå

Publicerad: 21 Oktober 2015, 04:23

Ambulansförbundet vill införa förbud mot otillbörlig fotografering på olycksplatser. Något som bland annat Journalistförbundet vänder sig mot.


Ämnen i artikeln:

SJF

Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat över en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till, säger Alarm Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson i en intervju med TT.

Ambulansförbundet vill därför att det ska bli brottsligt med vad de kallar otillbörlig olovlig fotografering.

Journalistförbundet förstår problematiken men tycker att ett förbud är fel väg att gå.

? Det är ett stort problem om räddningspersonal inte kan utföra sitt arbete på grund av att allmänheten närgånget fotograferar olyckor. För journalister finns det tydliga etiska regler. En journalist ska visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, och särskilt i samband med olyckor, säger Ulrica Widsell, vice ordförande för Journalistförbundet och ordförande för Journalistförbundets yrkesetiska nämnd i en kommentar.

Men hon menar att ett förbud minskar öppenheten i samhället.

En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet. Och öppna för mycket svåra avvägnings- och definitionsproblem av vad som är tillåtet och inte tillåtet för såväl privatpersoner som yrkesfotografer, säger Ulrica Widsell.

Ämnen i artikeln:

SJF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.