Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SJF fördömer attacken mot SVT

Publicerad: 16 januari 2019, 12:00

Ulrika Hyllert, ordförande Journlistförbundet. Foto: Tor Johnsson

Förra veckans maskerade attack mot SVT:s lokalredaktion i Helsingborg fördöms nu av Journalistförbundet.


Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Det var i förra veckan som nio politiska aktivister, några av dem maskerade, trängde sig in på SVT:s redaktion i Helsingborg och krävde publicistisk uppmärksamhet i en bestämd fråga. Händelsen har anmälts såväl till polis som till Arbetsmiljöverket. Efter intrånget har SVT också vidtagit flera säkerhetsåtgärder. Vilka vill de dock inte berätta:

”Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor”, sade Victoria Nordamsjö, presstalesperson SVT, i en tidigare intervju med Medievärlden.

Nu fördöms attacken av Journalistförbundet (SJF):

”Intrånget på redaktionen i Helsingborg är allvarligt. Tyvärr leder hot och liknande aktioner till att redaktioner blir mer och mer stängda och möjligheten till kontakt med allmänheten minskar. Det är en oroande utveckling”, skriver SJF i ett uttalande.

SJF lyfter särskilt lokalredaktionernas utsatthet:

”Lokalredaktioner och andra mindre redaktioner får inte glömmas bort i säkerhetsarbetet. Lokaljournalister har ofta nära kontakt med allmänheten och vill vara tillgängliga, detta leder till en extra utsatthet som arbetsgivaren måste ta ansvar för. Ett systematiskt säkerhetsarbete och en genomtänkt strategi för säkerheten i vardagen är oerhört viktig.”

Läs också

Efter maskerad attack – SVT vidtar säkerhetsåtgärder (2019-01-15)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.