Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Självkritik efter att kommun JO-anmälts

Publicerad: 19 september 2016, 10:26

En reporter på Dagens Nyheter JO-anmälde Robertsfors kommun sedan reportern nekats allmänna handlingar samt mötts av en kommunal tjänsteman som efterforskat syftet med begäran.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDN

Det var i samband med en granskning av SFI-undervisningen som DN-reportern begärde ut uppgifter, däribland personnummer, om personer som fått godkänt i SFl:s kurs A under år 2015.

Inom ett par dagar hade i princip samtliga 290 kommuner svarat. Men inte Robertsfors kommun. Först två veckor efter att DN-reportern begärt ut handlingarna får han namnen på deltagarna. Men några personnummer fanns inte i papperna – trots att huvudregeln är personnummer ska vara offentliga.

När DN-reportern ifrågasatte utelämnandet ville den kommunala tjänstemannen veta vad han skulle ha personnummerna till. Av JO-anmälan framgår att DN-reportern då informerar tjänstemannen om att denne brutit mot efterforskningsförbudet i sin hantering av ärendet. Trots det väljer tjänstemannen att vända sig till DN-reporterns kollegor för att än en gång försöka ta reda på i vilket syfte handlingarna begärts ut.

I ett yttrande gällande JO-anmälan uttrycker Robertsforts kommun nu självkritik. Kommunen konstaterar att handläggningen ”inte har skett enligt de rutiner som kommunen tillämpar” samt att hanteringen ”inte är förenligt med Robertsfors kommuns rutiner”, vilket man menar stärks genom kommunens tidigare hantering i ett liknande ärende.

Kommunen konstaterar att rutinerna kring utlämning av allmän handling måste ses över samt att kunskapen hos samtliga tjänstemän kring vad som gäller måste öka.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.