Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Situationen värre än någonsin för pressfriheten

Publicerad: 25 april 2018, 05:37

RUG:s pressfrihetsindex mäter nivån av mediefrihet i 180 länder och beaktar, förutom övergrepp som hot, gripanden och mord, faktorer som mediepluralism, oberoende, självcensur, juridiskt ramverk, transparens och infrastruktur.

På många platser runt om i världen är pressfriheten mer hotad än någonsin tidigare. Men Norge och Sverige behåller sina topplaceringar i det uppdaterade pressfrihetsindexet.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

På onsdagsmorgonen presenterade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser 2018 års pressfrihetsindex. Indexet mäter situationen för medier i 180 av världens länder.

Årets mätning visar på en tydligt negativ utveckling för situationen för medier på många platser i världen. Och i Europa går utvecklingen särskilt fort. Länder som Malta (ned 18 platser), Tjeckien (ned 11 platser) och Serbien (ned 10 platser) tappar många placeringar jämfört med förra året.

Totalt sett har antalet länder där situationen betraktas som extra allvarlig – och därför märks ut som svart på världskartan – aldrig varit så många. I botten, på plats 180, hamnar Nordkorea.

”Det uttalade hoten mot journalister är ett mycket stort hot mot demokratin, både i enskilda länder och som del av det internationella systemet. Politiska ledare som underminerar journalister och den journalistiska processen bär ett tungt ansvar. De avfärdar att den offentliga debatten baseras på fakta istället för på propaganda”, säger Jonathan Lundqvist, RUG:s avgående ordförande i Sverige.

Norge och Sverige behåller första respektive andraplatsen. Finland, som förra året hamnade på tredje plats, halkar ned en placering (till plats 4) när Nederländerna går om.

”Det är naturligtvis jätteroligt att vi i Sverige behåller vår andraplats i pressfrihetsindexet. Samtidigt finns orsak till oro i vårt land också. Exemplet med Finland visar att vi måste vara vaksamma på negativ utveckling även här. Vi ser hur både vissa lagförslag och ett ökat journalistförakt snabbt kan förändra situationen”, säger Jonathan Lundqvist.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev