Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sisuradio om granskningen av hatretoriken på Facebook

Publicerad: 1 December 2016, 09:06

Hets mot folkgrupp och ärekränkning är vardag i den sverigefinska Facebookgrupp som Sisuradio granskat. ”Det har varit tungt för vår reporter”, säger nyhetschefen Päivi Milanovic.


Facebookgruppen ”Du vet att du har finskt påbrå om…” skulle bli en mötesplats och diskussionsplattform för sverigefinnar. Men retoriken har förändrats och blivit allt mer hätsk, vilket Sisuradio ville granska.

Under hösten har redaktionen, med en reporter i spetsen, detaljstuderat diskussionsinlägg och kommentarer och funnit att det dagligen florerar kommentarer som bryter mot lagen.

– Många av de här människorna är inte medvetna om att det de uttrycker kan handla om lagbrott, säger nyhetschefen Päivi Milanovic.

Och även om diskussionsämnena varierar bland de 6000 medlemmarna så är det ett som är återkommande; flyktingpolitiken.

– Det är ingen tillfällighet att det kommer upp utan det är en ständig diskussion om invandring och invandrare som förs. Jag skulle nog säga att retoriken är ännu värre än vad jag trodde. Och det har gjort det tungt för vår reporter som granskat detta.

Hur har det varit att göra en granskning av en fb-grupp där medlemmarna till stor del består av privatpersoner?

– Vi har varit noggranna med att det inte ska gå att se vem som har skrivit kommentarerna. Vi har också gett alla parter möjlighet att yttra sig. Det har varit viktigt för oss, säger Päivi Milanovic och fortsätter:

– Och återkommande är att de som kommenterat säger att de inte använder det här grova språket annat än på internetforum.

Vilken etisk diskussion förekom publiceringen?

– Vi har pratat med Sveriges Radios jurister om hur man ska närma sig det här ämnet och beskriva språkbruket samtidigt som vi som public service-medium tar avstånd från det. Det var viktigt för oss att visa hur grovt språket faktiskt är – och inte förmildra det.

Tillsammans med reportern, kanalledningen och SR:s jurister beslutade man också att inte publicera artiklarna under en enskild reporters byline. Bland annat eftersom de fått veta att det i gruppen förekommer en del tungt kriminella personer:

– Vi tog det beslutet tillsammans med kanalchefen efter en stor diskussion. Det är klart att alla står bakom vad de gjort och är glada över att de fått möjligheten att utforska ämnet. Samtidigt har en stor del av de som arbetar på vår redaktion ovanliga namn, så för den som vill är det lätt att hitta dem.

Totalt är det fyra reportrar som arbetat med granskningen. Medievärlden har pratat med den av dem som hållit i trådarna. Reportern berättar att det stundtals varit tungt:

– Jag kunde inte sitta en hel dag och läsa igenom kommentarerna utan fick ta det i små portioner. Det var tungt att läsa allt det där, och stundtals mådde jag fysiskt illa.

– Framför allt reagerade jag på det språkbruk som används mot invandrare och kvinnor. Men jag hade hela tiden i bakhuvudet att det här måste granskas och upplysas om.

Har du varit rädd under arbetet?

– Inte direkt. Men lite grann nu under publiceringen. Då kändes det skakigt, ifall någon skulle förstå att det var jag. Det pågår en ganska hetsig diskussion i den gruppen just nu om inslagen, men det verkar vara mest allmänt.

Var det något som överraskade dig i den här granskningen?

– Jag förvånades inte över att det förs en diskussion om invandringspolitik, men den stora mängden och hårda tonen överraskade mig. Och att vissa väldigt hatiska kommentarer fick ligga kvar så länge.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.