Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sista versen i Kristianstadsbladets stafett

Publicerad: 23 Juni 2003, 06:39

På midsommarafton gick Kristianstadsbladet i mål med sin kedjevers. Efter 36 verser och lika många veckor kunde kulturredaktören Sune Johannesson och Sten Svensson, som varit guide och enväldig domare, pusta ut.


– Jätteroligt och jobbigt, sammanfattar kulturredaktören, som från början inte riktigt visste vart farkosten skulle styra men som blivit mer och mer förtjust vartefter veckorna gått och bidragen strömmat in.
Sammanlagt 108 personer har lämnat in drygt 550 bidrag om bland annat årstider, sociala företeelser, kärleken och livet i stort.
– Verserna rymmer så mycket som man kan ta med sig, säger Sune Johannesson.

Varannan haiku
Varannan vecka har det varit en haiku, alltså en treradig vers med fem stavelser i första och sista raden och sju i den mellersta, och varannan vecka en tvårading med sju stavelser i varje rad. Publiceringsdag har varit fredag.
Trots att traditionen med kedjevers är tusenårig har genren, så vitt man vet, aldrig skrivits på det sätt som i Kristianstadsbladet.
Har samarbetet med läsarna givit mersmak?
– Ja. Man skulle kunna tänka sig att bjuda in till någon annan styrd medverkan, alltså vid sidan av insändarna. Exempelvis kring samhällsfrågor eller att de kommer med boktips,  funderar Sune
Johannesson.

Kantarellglädje
Den första versen, en haiku, publicerades i slutet av oktober. Den lyder så här:

Nyss osynliga –
omringad av hundratals
trattkantareller


Och på  midsommarafton satte denna tvårading punkt:

Tuschpensel eller dator
haiku lever vidare


Den som vill läsa alla de publicerade verserna finner dem på
www.kristianstadsbladet.se.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.