Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sirens nya robot bevakar från ax till limpa

Publicerad: 7 juni 2017, 07:58

Nyhetsbyrån Siren har jobbat med robotjournalistik sedan 2008, men den senaste versionen tar den automatiserade bevakningen till nya nivåer.


Den tidigare versionen kunde uträtta en hel del, framför allt skriva texter automatiskt. Men den nya roboten kan även sköta sortering, analys och nyhetsvärdering. När redaktionen väl valt ut vilka myndigheter och ämnen som ska bevakas kan roboten sköta resten.

– Vi kan skicka ut fler nyheter, och det blir mer detaljerade och fylliga texter. Samtidigt kan vi lägga våra resurser på det journalistiska arbetet, på våra vardagsgräv, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

När roboten får nya dokument avgör den först vilka som är intressanta och sedan vilka som ska skickas vidare till textskrivaroboten och vilka som ska skickas till någon reporter på redaktionen. Textskrivaroboten kan sedan skicka sin text direkt till Sirens kunder.

Men var har du som chefredaktör, och Matti Larsson som ansvarig utgivare, då kontroll?

– Alla våra kunder har eget utgivaransvar. Våra texter ska inte publiceras rakt av, utan vi skickar ett underlag. Så det ser vi inte som något problem.

Roboten är självlärande så den tränar upp sig i att bedöma dokumenten för varje nytt dokument den processat.

– Robotens nyhetsvärdering nu bygger på de erfarenheter vi på redaktionen fått genom att gå igenom väldigt många handlingar och vi styr ju roboten genom att vi programmerar hur den ska bete sig.

Roboten, som fått namnet Robotea, är skapad av Sirens CTO Martin Fredriksson som låg bakom bevakningstjänsten Piscatus som gick ihop med Sirens arkiv-verksamhet för ett drygt år sedan.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.