Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Siren om handlingen som avslöjade IT-säkerhetsskandalen

Publicerad: 14 augusti 2017, 09:46

Sirens reporter Marie Ericsson

Kort efter nyhetsbyrån Sirens avslöjande om att Transportstyrelsens förra generaldirektör fått ett strafföreläggande var den svenska regeringskrisen ett faktum. Sirens reporter berättar om arbetet bakom avslöjandet.


Fredrik Johansson är reporter på nyhetsbyrån Siren. Den 6 juli var det hans uppgift att gå igenom den strafföreläggandelista som en kollega cyklat och hämtat på Åklagarmyndigheten under morgonen.

Bland namnen på listan fanns Maria Ågren. Av handlingarna framgick att hon fått ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift vilket fick Fredrik Johansson att haja till. Han bollade över uppgifterna till kollegan Marie Ericsson.

– Fredrik förstod direkt att det skulle bli en stor grej. Just eftersom det var en så ovanlig brottsrubricering och handlade om en så pass högt uppsatt person, säger Marie Ericsson.

Siren ville få en kommentar till strafföreläggandet från Transportstyrelsen. Men när Marie Ericsson kontaktade myndigheten kände inte de pressansvariga till uppgifterna.

– Efter diskussioner valde vi då att ändå gå ut med informationen till våra kunder. Vi ville inte vänta till dagen därpå för att få en kommentar i och med att vi bedömde att det var en så pass stor nyhet.

Sirens uppgifter om strafföreläggandet fick stor spridning i medierna samtidigt som IT-säkerhetsskandalen växte i omfattning. Och snart skulle två ministrar få gå i samband med att statsminister Stefan Löfven beslutade att ombilda regeringen.

På Siren går ni ju igenom mängder av handlingar. Hur lär man sig att urskilja vad som verkligen har ett nyhetsvärde?

– Man blir tränad. När man går igenom så stora mängder handlingar lär man sig efter ett tag.

Sirens chefredaktör Emma Boëthius:

– Jag är vansinnigt stolt över våra reportrar. Sirengänget gräver i tusentals handlingar varje dag, och har en enorm rutin. Att Siren var först med den här viktiga nyheten var väldigt roligt för hela redaktionen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.